Op zaterdag 26 april 2025 vieren we de tiende editie van Dag van de Dans, een feestelijke ode aan beweging, expressie en verbondenheid. Ook bij MAAK bruist het van de dansenergie. Daar begeleidt Maïté Zoutendijk dansers van alle leeftijden met hart en ziel in hun eerste (of volgende) danspassen. Van kleuterdans tot klassiek ballet of hedendaagse dans: bij MAAK vinden zowel kinderen als volwassenen hun weg op de dansvloer. We gingen met Maïté in gesprek over haar liefde voor dans en de kracht van beweging.
Dag Maïté. Kan je jezelf kort voorstellen en vertellen hoe je bij MAAK Knokke-Heist bent terechtgekomen?
Mijn naam is Maïté Zoutendijk. Voor ik begon met lesgeven, heb ik mijn dansopleiding gevolgd aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en aan de Escola Superior de Dança in Lissabon.
Na enkele omzwervingen in het professionele dansveld in Nederland en Portugal, ben ik teruggekeerd naar België. Al snel begon ik op diverse plaatsen les te geven. Bij MAAK kwam ik eerder toevallig terecht: halverwege het schooljaar zochten ze een vervangleerkracht. Een van mijn leerlingen tipte de toenmalige directeur om contact met mij op te nemen. Het jaar daarop mocht ik de dansafdeling – die toen nog in de kinderschoenen stond – verder uitbouwen tot een volwaardige DKO-opleiding.
Welke dansstijlen worden hier aangeboden, en welke geef jij zelf?
Bij MAAK geven we klassieke dans (ballet), pointes, modern-jazz en hedendaagse dans. We starten met kleuterdans vanaf 5 jaar, en geven les tot en met volwassenen. Zowel mijn collega Chiara als ikzelf geven alle stijlen.
Wat maakt MAAK Knokke-Heist volgens jou een bijzondere plek om te dansen?
We proberen de opleiding te zien als meer dan enkel dansles. Ons doel is om leerlingen onder te dompelen in het “danskunstenaarsschap”, en verder te denken dan het aanleren van bewegingen of het uitvoeren van dansjes. Dans is niet alleen fysiek, maar ook een artistieke uiting. We vinden het belangrijk dat leerlingen zich op dat vlak kunnen ontwikkelen.
Daarnaast coachen we hen ook in het sociale aspect: oog hebben voor elkaars unieke kwaliteiten en ervoor zorgen dat iedereen zich waardevol voelt, los van het danstechnische niveau.
We geven groepslessen, maar willen dat leerlingen zich op hun eigen tempo en vanuit hun eigen kwaliteiten kunnen ontwikkelen. Geen one size fits all dus.
Wat we ook erg waardevol vinden, is het creëren van een kleine community door ook buiten de danszaal activiteiten te organiseren. Zo gaan we jaarlijks op uitstap om voorstellingen te bekijken, nodigen we externe docenten uit voor workshops en organiseren we dansweekends. MAAK is zo niet enkel een plek om te dansen, maar ook een plek waar je je thuis kan voelen.
Wat vind jij het leukste aan dansles geven?
Wat me het meest raakt als dansdocent, is dat je leerlingen iets kan meegeven dat verder gaat dan de lesinhoud. Natuurlijk leer ik ze pliés en pirouettes, maar ik wil vooral dat ze via dans dingen ontdekken die hen ook later in het leven iets bijbrengen. Denk aan zelfvertrouwen, durf, een onderzoekende houding, plezier vinden in uitdagingen… Het coachende aspect van dansles geven is voor mij van onschatbare waarde. En ik leer zelf ook nog elke dag van mijn leerlingen – die dynamiek van wederzijdse groei is erg bijzonder.
Welke drempels merk je bij mensen die twijfelen om met dans te starten, en hoe zou je hen overtuigen?
De meest gehoorde drempel is: “Ik ben niet lenig.” Dan zeg ik altijd: lenigheid bouw je op door te dansen, het is geen vereiste om te kunnen beginnen. Net zoals je geen Rachmaninov hoeft te kunnen spelen om met pianolessen te starten.
Soms maken mensen zich zorgen over ritmegevoel of coördinatie. Maar ook dat zijn zaken die zich ontwikkelen in de les. Elke fysieke drempel die mensen opwerpen, is eigenlijk een ingebeelde hindernis waar we samen rond werken. Wat telt, is groeien binnen je eigen mogelijkheden.
Zijn er optredens of wedstrijden waar jullie naartoe werken?
Binnenkort staan we op de planken in Cultuurcentrum Scharpoord met de voorstelling ALBA. Ook deze keer is het weer een volledig nieuwe productie, want we zoeken steeds naar nieuwe uitdagingen. De hele afdeling kijkt daar erg naar uit.
Ik ben zelf erg enthousiast over deze voorstelling, omdat we zijn vertrokken vanuit een fantasierijk concept waarbij onze oudste leerlingen een grote inbreng hebben gehad in het creatieproces. Ze hebben echt mee vormgegeven aan het concept en het verhaal.
Als je één boodschap zou mogen meegeven aan mensen die twijfelen om te beginnen met dansen, wat zou dat dan zijn?
Gewoon doen. Vind je het geweldig? Super. Vind je het niets? Ook goed. Maar dan weet je het tenminste, en hoef je je het niet te blijven afvragen. Verras jezelf, met andere woorden (lacht).
Dansvoorstelling ALBA
Zaterdag 10 & zondag 11 mei
Kaarten zijn verkrijgbaar in het secretariaat van MAAK, aan de balie van CC Scharpoord of via https://bit.ly/ALBA-MAAK
Kaarten kosten € 10 (€ 2 als je jonger bent dan 12 jaar).
Opendeur MAAK
zondag 8 juni | 14 en 17 uur
Kom langs en proef van open klassen en inspirerende optredens. De leerkrachten zijn aanwezig voor een gezellige babbel, zo ontdek je of het iets voor jou is. Inschrijven kan ook vanaf die dag.
MAAK | Open Huis voor Kunsten
Van Steenestraat 9
8300 Knokke-Heist
Maak.knokke-heist.be