Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Boerderij in de kijker - Het Polderveld

Het Polderveld is een levendig voorbeeld van hoe korte keten landbouw niet alleen bijdraagt aan de gemeenschap, maar ook aan duurzaamheid en biodiversiteit. Een gesprek met eigenaar Lieven Devreese.

**Biologische Landbouw**

De keuze voor biologische landbouw en de korte keten werd bepaald door de beschikbaarheid van grond en de wens om op een toegankelijke manier bij te dragen aan de maatschappij. Het idee is om mensen bewust te maken van het belang van de natuur in combinatie met voedselproductie.

Alles wordt hier biologisch geteeld, wat een belangrijke differentiator is in de Belgische markt waar bijvoorbeeld biologische bloementeelt (in tegenstelling tot bio voeding) nog in de kinderschoenen staat. De boerderij vermijdt dan ook het gebruik van pesticiden, wat een groot contrast vormt met de klassieke sierteelt waar bloemen vaak geïmporteerd worden uit landen met minder strenge milieunormen. Denk aan de tulpenstreek in Nederland waar residuen van pesticiden in het bloed van de bewoners werd teruggevonden.

De boerderij verkoopt haar producten via een oogstaandeel. Deelnemers betalen vooraf voor een deel van de oogst, waarmee alle kosten worden gedekt. Bij de bloemen zijn er verschillende abonnementsformules beschikbaar en die staan allemaal op de website. Vrije pluk evenementen worden dan weer georganiseerd in de zomermaanden, waarbij klanten per steel betalen.

Uitdagingen zoals ziekten en plagen zijn inderdaad inherent aan de landbouw, maar de diversiteit aan gewassen maakt het verlies van één soort minder problematisch.

**Diversiteit aan Producten**

De boerderij richt zich op een breed scala aan groenten, met uitzondering van witloof en witte asperges die specifieke zandgrond vereisen. Groene asperges en groenlof, de wilde voorouder van witloof, behoren wel tot het aanbod. Daarnaast biedt de boerderij een kleurrijk assortiment aan plukbloemen, waaronder dahlia’s, zinnia’s, leeuwenbekjes, cosmos, tulpen en narcissen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar meerjarige bloemen die geschikt zijn als snijbloemen. Die worden deels als zaad opgekweekt en deel als plantjes.

**Seizoensgebonden en Duurzaam**

Seizoensgebonden bloementeelt is een kernonderdeel van de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld, Valentijnsboeketten worden vaak geforceerd in verwarmde kassen, maar deze boerderij biedt in plaats daarvan droogbloemen aan die hun kleur en vorm behouden, een trend die weer populair is geworden. Vorig jaar werd er zelfs een evenement georganiseerd waarbij deelnemers insecten op bloemen observeerden, wat de educatieve kant van het bedrijf benadrukt.

**Toekomst**

Toekomstige uitbreidingsplannen omvatten de toevoeging van fruitbomen en -struiken, waardoor klanten in de toekomst ook vruchten en bessen kunnen plukken. Lokale gemeenschappen spelen ook een cruciale rol in het bedrijfsmodel. Met 150 gezinnen die groenten oogsten en 120 gezinnen die bloemen plukken, voelen velen zich sterk verbonden met de boerderij. Deze betrokkenheid zorgt voor een duurzame klantrelatie en biedt kinderen de unieke ervaring om direct van het veld te eten. Van de 75 gezinnen die destijds mee gestart zijn, eet de helft nog steeds onze groenten.

**Het Team**

De boerderij wordt gerund door een team van 4,4 voltijdse arbeidskrachten verdeeld over 7 personen, met een totale oppervlakte van 13 hectare. Naast eigenaar Lieven zijn er Jozefien (bloemenboerin), Joachim (zelfoogstveld), Niels (groenten), Karim (AZ Zeno), Sara (bloemen en groenten) en Rouby (groenten).

Het team voelt zich sterk verbonden met hun werk en ziet het als de meest nuttige baan ter wereld: het produceren van voedsel voor mensen die dat zelf niet kunnen.

(foto: Eva Vlonk)

Meer info?