RED-team

Meer en meer vindt men bij de brandweer gespecialiseerde groepen voor niet-alledaagse interventies.. We denken hierbij aan duikinterventies, gaspakinterventies enz....

In 2005 is het idee ontstaan om ook in onze dienst een RISC- team (Rescue In Safe Conditions) of RED-team (=voorstel BVV) te organiseren. Bedoeling hiervan zou zijn om bij interventies op grote hoogte of diepte waarbij een ladderwagen niet ingezet kan worden, toch een mogelijk evacuatie van personen e.d. te kunnen verzekeren... Ook in het kader van de toenemende hoogbouw (torenkranen!) aan de kust en in het kader van "zonevorming" kan dit alleen maar ten goede komen van de gemeenschap.

 RED-team Brandweer Knokke-Heist

Na grondige studies omtrent de risico's die erbij komen, het te gebruiken materiaal, verzekeringen en opleidingen werd er in ons korps rondgevraagd wie hiervoor interesse zou tonen..

Een 9-tal mensen stelden zich kandidaat en werden aangesproken om een 3-daagse opleiding te volgen bij een externe firma, gespecialiseerd in deze materie. Na deze opleiding kregen alle 9 brandweermannen een diploma hoogtewerker. Jaarlijks wordt er in die zin nog 1 bijkomende dag specialisatietraining gevolgd.

Elk lid beschikt ook over een persoonlijke uitrusting bestaande uit een overall, helm, harnas, schoenen, valbeveilingen enz...

Daar dergelijke interventies zelden voorkomen en de kennis van technieken en materiaal optimaal moeten zijn, wordt er regelmatig uitvoerig geoefend.

Voor wat betreft werken in de hoogte, staan de leden van het team ook in voor de theoretische en praktische vorming van de overige korpsleden.

 

 RED-team Brandweer Knokke-Heist RED-team Brandweer Knokke-Heist

Contact

Brandweer Brandweerstraat 7 8300 Knokke-Heist

Openingsuren