Week van het Gehoor

Week van het gehoor

 

Van 4 tot 10 oktober organiseert de Sociale Raad in samenwerking met verschillende partners de Week van het gehoor. Een week lang worden lezingen en activiteiten georganiseerd rond de verschillende aspecten van gehoor voor verschillende doelgroepen. Gehoorschade, hoe kun je preventief maatregelen nemen, hoe pas je een hoortoestel aan, wat is de taak van een audioloog,... Het komt allemaal aan bod tijdens de Week van het Gehoor. Het volledige programma leest u hieronder. 

 

Programma Week van het gehoor

 

Zondag 4 oktober: Bibbabbel Roel Van Bambost

10-12 uur: Cultuurcentrum Scharpoord


Filmrecensent Roel Van Bambost neemt ons mee in een tocht langs 3 bekende films: The Miracle Worker (1962), Children of a lesser God (1986), en de recentere film Marie Heurtin (2014). Deze films werpen een ander licht op de wereld van slechthorendheid. Van Bambost geeft een boeiend relaas over allerlei aspecten van deze films.

 

Maandag 5 oktober: Filmavond Marie Heurtin

20 uur: Cultuurcentrum Scharpoord

 

Frankrijk, eind 19e eeuw. Wanneer Marie door haar ouders bij het Larnay Instituut wordt ondergebracht, weten de zusters geen raad met haar. Marie is immers zowel doofstom als blind. Zuster Marguerite is echter vastbesloten om de onaangepaste Marie te leren communiceren. Terwijl Marie’s belevingswereld langzaamaan groter wordt, gevuld met menselijk contact, vreugde en taal, ontstaat er een tedere band tussen haar en de jonge zuster.

Regisseur Jean-Pierre Améris (Les émotifs anonymes) verbeeldt het waargebeurde verhaal van Marie op ontroerende wijze, met Isabelle Carré als de vastberaden Marguerite. Op het filmfestival van Locarno won Marie Heurtin de Piazza Grande Award.

 

 

 

 

Woensdag 7 oktober: Infoavond dr. Bruno Lantsoght

20-22 uur: Cultuurcentrum Scharpoord

Dokter Bruno Lantsoght, NKO specialist, vertelt hoe je gehoorschade kan voorkomen bij baby’s, jonge kinderen en adolescenten.

 

Donderdag 8 oktober: Infonamiddag Hogeschool Vives

14-16 uur: Cultuurcentrum Scharpoord

Docenten en studenten van de opleiding audiologie leggen het proces van hoortoestelaanpassing uit en verduidelijken de taak van een audioloog.

 

Vrijdag 9 oktober: Infoavond dr. ir. Filp J.R. Verbandt

19.30-21.30 uur: Cultuurcentrum Scharpoord

Lezing rond het thema: Akoestiek in je woning

 

Zaterdag 10 oktober: Infovoormiddag: Audiologen H. Schilders en K.Vulsteke

10-11.30 uur: Cultuurcentrum Scharpoord

Lezing over de aandoening tinnitus (oorsuizen) en de behandelingsmethodes

 

Zaterdag 10 oktober: Informatiebeurs door sponsors en partners

9-13 uur: Cultuurcentrum Scharpoord

Informatiebeurs waar je onder andere een gratis OtoAkoestische Emissie-test (OAE) kunt uitvoeren. Een preventieve gehoorscan die aantoont hoe het met jouw gehoor is gesteld en of je preventieve maatregelen moet nemen om (verdere) gehoorschade te voorkomen. 

 

 

Tijdens de week van het gehoor staat de ‘Geluidsbox’ opgesteld in Scharpoord. Raad welk geluid je hoort en maak kans op leuke prijzen!

 

Contact

Cultuurcentrum Maxim Willemspad 1 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

+32 50 630 430 +32 50 630 429  cc.ticket@knokke-heist.be