Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Trio auteurslezing: Vriendschap over de Grenzen heen - een literaire reis op zondag
Lezing of congres
Literatuur

Voor ‘Vriendschap over de grenzen heen’ nodigen we Roth-vertaalster Els Snick, multikunstenaar Koen Broucke, violist Shalan Alhamwy en auteurs Koen Peeters en Erik Vlaminck uit in CC Scharpoord. Aan de hand van hun werk maken we een literaire reis langs het vooroorlogse Wenen, het Vlaamse landschap en een Georgische hoofdstad. Klank en beeld illustreren de wereld van toen en straks, over grenzen heen. Deze hedendaagse kunstenaars koesteren en huldigen het werk van Roth, met gepaste trots.
Het werk van de Joods-Oostenrijkse schrijver Joseph Roth (1894-1939) bekoort na zijn dood nog steeds heel wat lezers. De romans ‘Job’ en ‘Radetzkymars’ vallen in de smaak bij jong en oud(er), zijn journalistieke stukken blijven in de 21ste eeuw brandend actueel.
De grenzeloosheid linken we ook aan vriendschap, in de breedste zin van het woord.
Schilder, schrijver of muzikant, met Vlaamse of Syrische roots: Snick, Broucke, Alhamwy, Peeters en Vlaminck vieren wat hen verbindt, als mens en kunstenaar.
‘Vriendschap over de grenzen heen’ is een literaire voormiddag met interviews, omlijst door illustraties en muzikale intermezzo’s die zweven tussen oost en west, tussen klassiek en hedendaags, tussen heden en verleden. Mis het niet.

De gasten zijn: Els Snick, Koen Peeters, Erik Vlaminck, Shalan Alhamwy (muzikant) en Koen Broucke.
Benedikte Van Eeghem is moderator.

Els Snick (1966) is journalistiek en literair vertaler en doceert Duits aan de vertalersopleiding van de Universiteit Gent. Ze promoveerde in 2013 op de literaire netwerken van de Joods-Oostenrijkse schrijver Joseph Roth (1894-1939) in België en Nederland en publiceert regelmatig over dit onderwerp. Els Snick kreeg bekendheid als vertaalster van Roths werk, waaronder de roman Radetzkymars (Van Oorschot 2020) en de verhalenbundel Beschaafden in het land der barbaren (Wereldbibliotheek 2022). Samenwerking met kunstenaar Koen Broucke leidde tot twee fraai geïllustreerde bundels: Het land tussen de talen met teksten van Stefan Zweig (Van Oorschot 2022) en Tussen de legers, met vroege reportages van Joseph Roth (Van Oorschot 2024).
In 2014 richtte Els Snick het Joseph Roth Genootschap voor Nederland en Vlaanderen op, dat tot doel heeft het werk van Roth in ons taal gebied zo bekend mogelijk te maken. Erik Vlamincks kleurrijke alter ego, de onvermoeibare briefschrijver Dikke Freddy, richtte zich ooit met een brief tot Joseph Roth, en maakt sindsdien deel uit van de club die graag de toer op gaat om diens werk te promoten. Koen Broucke en Koen Peeters portretteerden Els Snick en haar genootschap in de succesvolle roman Een kamer in Oostende (Bezige Bij 2019).

Erik Vlaminck (1954) is schrijver van romans als Suikerspin, Brandlucht en Iconen. Vlaminck is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren. Hij combineert maatschappelijk engagement met een ijzersterke pen. In toegankelijke taal omkadert burleske humor de ernst in zijn romans, columns, pamfletten en theaterteksten.
Als theaterauteur werkte Vlaminck voor gezelschappen als Olympique Dramatique, Toneelhuis en Laika. Speciaal voor Tutti Fratelli schreef hij de theaterstukken Diep in mijn hart en Ten Huwelijk.
In Tir Arthur (2023) worden we geconfronteerd met Arthur Van Hooylandt, een van de hoofdpersonages uit Suikerspin.
In het boek Iconen (2023) sleept hij de lezer mee in een rauwe werkelijkheid van een psychiatrisch centrum in het Vlaanderen van de jaren zeventig. De roman prijkt op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs 2024.

Koen Peeters is schrijver en antropoloog, en is al langer bekend voor z’n rijk en stilistisch zeer verfijnd oeuvre. Romans als bv. De bloemen en De Mensengenezer werden bekroond met de grote literaire prijzen. Zijn boek Kamer in Oostende kende onlangs zijn vierde herdruk. In zijn meest recente boek Georges maakt hij een collage van feiten en fictie, hij tovert James Joyce, Georges Lemaître en andere historische figuren opnieuw tot leven. De Morgen noemde het ‘een plakboek vol mysteries, hij bezingt het onverklaarbare, hij houdt het mysterie in stand’. De Tijd heeft het over ‘ontroering, vertedering, troost en vriendschap.’
De romans van Koen Peeters zijn indringende verhalen die grote menselijke thema’s aanraken, zoals het spirituele, vriendschap, kunst, en hoe omgaan met afscheid en verdriet. Hij is ook een geboren verteller. Zo is hij één van de drie auteurs voor de trio auteurslezing op 10 november. Hij zal u er graag bewijzen dat er méér waar is in zijn boeken dan gebruikelijk is in romans.

Koen Broucke (België, 1965) is beeldend kunstenaar, historicus, pianist en performer. Hij maakt schilderijen, tekeningen, publicaties, installaties, muziek, performances en video’s. Zijn werk is onder andere opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Het Domein in Sittard, het Museum voor Hedendaagse Kunst en het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet in Antwerpen, het Museum Dr. Guislain en het S.M.A.K. in Gent, het Musée de la Vie Wallonne in Luik, het Lönnström Art Museum in Rauma (Finland), het Vincent Van GoghHuis in Zundert.
In 2019 werd hij doctor in de kunsten met het onderzoek Onder de roze duisternis van het slagveld, een artistieke zoektocht naar de atmosferische lagen van de geschiedenis’ (KU Leuven, LUCA School of Arts, Glasgow School of Art, 2014-2019) wat resulteerde in een boek en een tentoonstelling in het Museum Dhondt-Dhaenens/Woning Van Wassenhove.
In 2021 toonde het S.M.A.K.(Gent) zijn installatie The Library. Datzelfde jaar publiceerde hij Het geheugen van sneeuw, geschilderd dagboek 2013-2021’ (Artha, Art & Heritage Books).
In 2022 illustreerde hij Boerenpsalm van Felix Timmermans (Standaard Uitgeverij) en Het land tussen de talen van Stefan Zweig (Van Oorschot).
Begin maart 2024 verscheen Tussen de legers, grensreportages van Joseph Roth (Van Oorschot, vertaling Els Snick) met nieuwe illustraties van zijn hand.
Broucke houdt van samenwerkingen. Hij betrad het podium met een keur aan muzikanten zoals Jan Michiels, Piet Van Bockstal, Britt Truyts, Geert Hellings en Mauro Pawlowski. Met Koen Peeters, Peter Holvoet-Hanssen en Pascal Verbeken maakte hij het boek Miavoye (De Bezige Bij, 2014) over het levenseinde van Paul Van Ostaijen. Voor Bart Van Loo creëerde hij de scenografie van Napoleon (2016). Met Koen Peeters realiseerde hij Kamer in Oostende (een tentoonstelling in Mu.ZEE, een voorstelling in ‘Theater aan Zee’ in 2018 en een boek in 2019).

Shalan Alhamwy is een veelzijdig muzikant met roots in Syrië en België, die uitblinkt als violist, componist, docent en fotograaf. Met een klassieke opleiding en een diverse muzikale achtergrond in westerse, Arabische en Turkse muziek, mengt Shalan deze stijlen moeiteloos in zijn muzikale uitvoeringen en composities.
Hij heeft opdrachten gekregen van wereldberoemde orkesten, waaronder het WDR Radio Orkest en Kammersymphonie Berlin, en heeft muziek geschreven voor ensembles, films en tv-shows.
Shalan treedt op met Damast Duo, Olla vogala en het Expat Philharmonic Orchestra en is artistiek leider van Jiraan Ensemble en Picea Orientalis.
In 2019 en 2022 werd hij uitgenodigd als expert en commentator op de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool en cello. Eerder was hij lid van het Syrisch Nationaal Symfonie Orkest, het Nationaal Orkest voor Arabische Muziek en het Damascus Chamber Orchestra.

Inschrijven: Telefonisch op T 050 630 430 of aan het onthaal van CC Scharpoord
Prijs: € 9

Verder lezen
Wanneer
11 uur
Waar

Schouwburg Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300 Knokke-Heist
België

Wegbeschrijving
Prijs
€ 9

Organisatie
Gemeentelijke Openbare Bibliotheek
Leeftijd
Volwassenen (18+)

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter