Veel gestelde vragen

Enkele veel gestelde vragen

Waarom is het water uit mijn kraan bruin?

Het water in het leidingnet kan verkleuren door ijzer en mangaan.  Deze stoffen komen van nature voor in het grondwater dat wij gebruiken om er drinkwater van te maken.  Als waterbedrijf filteren we het grootste deel eruit, maar een klein deel zet zich af in het leidingsnet.  Wanneer de stroming van het water in de leiding verandert door bv. werkzaamheden of omdat het water een geruime tijd niet gebruikt werd, dan kunnen ijzer- en mangaandeeltjes opwervelen en wordt het water troebel.

Deze mineralen zijn overigens niet schadelijk voor uw gezondheid. 

Als er bruin water uit de kraan komt, kunt u best de kraan even dichthouden.  Na een half uurtje is het meeste bruin water verdwenen en hoef u dan nog maar een klein beetje water weg te spoelen.

Waarom is het water uit mijn kraan wit?

Na werkzaamheden aan de hoofdleiding of de aansluitleiding kan het gebeuren dat het water troebel of wit van kleur is.  Dit wordt veroorzaakt door lucht in de waterleiding.  Dit is goed waar te nemen door een glas met water te vullen.

Dit is absoluut onschadelijk voor de gezondheid en het water kan gewoon geconsumeerd worden.  Door het water te laten stromen via het hoogste tappunt in de woning zal de lucht verdwijnen.

Hoe komt het dat de waterdruk uit mijn kraan niet voldoende is?

Weinig druk of helemaal geen water kan door verschillende oorzaken:

-Wanneer het water afgesloten werd door werkzaamheden, kunnen onzuiverheden meekomen met het water en zo het zeefje van de kraan verstoppen. Verkalking van het zeefje kan ook de boosdoener zijn van onvoldoende waterdruk.  U kunt dit ongemak verhelpen door het zeefje eruit te halen en het schoon te maken met azijn.

-Het komt ook wel eens voor dat de hoofdkraan niet geheel geopend is.

-Indien u in een appartementengebouw of flat woont informeer bij de medebewoners of zij dezelfde klachten hebben.  Zo ja, dan is er een algemeen probleem, zoniet kan er een lokaal probleem zijn in uw persoonlijke binneninstallatie.

Wat is het verschil tussen hard en zacht water?

In water zit kalk. Dit is in de ene regio meer dan in de andere. Dat komt door het soort water dat gebruikt wordt om het drinkwater te maken. Als er veel kalk in het water zit, spreekt men van ‘hard’ water.  De hardheid van water wordt uitgedrukt in Franse of Duitse graden.

  Duitse graden Franse graden

heel zacht 

0 - 4° 0 - 7°
zacht 4 - 8° 7 - 15°
gemiddeld 8 - 12° 15 - 22°
vrij hard 12 - 18° 22 - 32°
hard 18 - 30° 32 - 55°
heel hard > 30° > 55°Hoewel kalk de smaak kan beïnvloeden, is het niet schadelijk voor de gezondheid. Kalk is juist goed voor onze botten. Wel heeft hard water een paar nadelen. Hoe harder het water hoe meer kalkaanslag er ontstaat, bijvoorbeeld op kranen of douchetegels, maar ook op verwarmingselementen van de wasmachine, boiler of waterkoker. Dat laatste is nadelig voor het energieverbruik van die apparaten.

Waarom smaakt water soms naar chloor?

Decennia lang heeft chloor een belangrijke rol gespeeld voor de waterzuivering. Chloor doodt immers ziektekiemen.  Het heeft ook bijgedragen aan de betrouwbaarheid van drinkwater dat uit oppervlaktewater is bereid.  Het Gemeentelijk Waterbedrijf gebruikt chloor bij de zuivering van het grondwater, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden. In dat geval gaat het om zeer kleine doses, die niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Hoe weet ik dat iemand van het Gemeentelijk Waterbedrijf is?

Al onze opnemers en medewerkers kunnen zich identificeren met een legitimatiekaart van het Gemeentelijk Waterbedrijf.  Op uw vraag moeten zij dit steeds kunnen tonen.

De werklieden dragen overigens ook de herkenbare werkkledij ( blauw/geel ) met opschrift.  Het voertuigenpark van het Gemeentelijk Waterbedrijf is eveneens duidelijk herkenbaar aan het logo “kraantjeswater (h)eerlijk drinkwater”.

Contact

AGSO - Waterbedrijf T Walletje 104 bus 101 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050 44 25 00 050 44 25 20  waterbedrijf@agsoknokke-heist.be http://agsoknokke-heist.be/waterbedrijf.aspx