Uitlenen veldwerkkoffers

HET KABOUTERPAD - kleuters - natuur  

Het Kabouterpad vertrekt vanuit de leefwereld van de kleuter. Kleuters stellen steeds opnieuw vragen en verwonderen zich steeds over andere dingen. Het kabouterpad wijst de weg: grappige kabouters nodigen de kleuters uit om met alle zintuigen de wereld van het bos te verkennen en te beleven.          
Alle materialen zitten verpakt in een caddy: kleurrrijke kabouters die uitgezet worden in een natuurzoekpad en 44  kleurrijke, leuke en aansprekende opdrachtkaartjes om te voelen, te proeven, te zien, te horen en te ruiken. Er zijn gekke, droevige, ·blije, stoere, zeemzoete, dorstige, kleddernatte, aardige, prikkerige, treurige en ...  vele andere kabouters.  De begeleider maakt zelf een selectie.

klik hier om de folder te openen

BOSKOFFER - alle graden BaO  - park en bos

Dit is de ‘oudste’ koffer en ondertussen meest verspreide en gebruikte koffer in de provincie .  Hij bevat de materialen waarmee je, samen met je klas, tijdens alle seizoenen het bos kunt onderzoeken en beleven.  Je kunt aan de slag met loepen, spiegels, boomhoogtemeters, zoekkaarten en nog tal van andere spullen.

klik hier om de folder te openen

LANDSCHAPSKOFFER - alle graden BaO

Naast de natuur speelt de mens een belangrijke rol in het ontstaan van landschappen.  Door de eeuwen heen is een grote variatie aan cultuurlandschappen ontstaan die op verschillende manieren waardevol kunnen zijn.  Voor de leerkracht kan het landschap een dankbaar onderwerp zijn voor een vakoverschrijdend project: immers een landschap laat zich lezen, het toont zijn verleden en geeft een indicatie over hoe natuur en mens ermee omspringen.     
Observeren, typeren, verwoorden, beschrijven, schetsen, discussiëren, afstanden schatten, kaartlezen, ... allemaal vaardigheden die in een praktische veldwerkoefening aan bod kunnen komen en waarmee eindtermen en ontwikkelingsdoelen worden gerealiseerd.
De landschapskoffer bevat alle materialen die nodig zijn om rond landschap te werken. Tevens bevat de bundel met lesbrieven nog tal van suggesties voor voorbereiding of naverwerking in de klas.

klik hier om de folder te openen

BOREAS - kleuters en 1ste leerjaar  - zee, strand en duin

Onze allerjongste leerlingen worden met Boreas (de Griekse god van de Noordenwind) uitgedaagd om de natuur aan het strand en in de duinen op een speelse manier te observeren.  Het centrale punt in dit pakket is een windscherm waar heel wat doe-activiteiten rond uitgewerkt werden.  Er worden ook heel veel expressieve momenten ingelast zodat de kleuters de kans krijgen hun belevingen uit te drukken.  Op deze manier wordt concreet invulling gegeven aan de nieuwe leerdoelen binnen wereldoriëntatie.

klik hier om de folder te openen

FLAR EN FLORAPAD - eerste graad BaO - zee, strand en duin

Flar en Flora wijzen je de weg langs dit natuurleerpad.  Bij elke halte langs het parcours, dat je uitzet op het strand of in de duinen, hoort een doe-opdrachtje. In het tasje dat de leerlingen meedragen zit alle materiaal dat ze nodig hebben om die uit te voeren.  Zo worden op een speelse manier, via zintuigelijke waarnemingen, enkele begrippen rond zee, strand en duin bijgebracht.           
Je kunt het spel in de klas introduceren met een bijhorend poppenspel.

klik hier om de folder te openen 

DE ZEEKOFFER - tweede en derde graad  BaO – zee, strand en duin

 Wil je met je klas de zee, het strand of de duinen eens van naderbij bekijken dan is deze zeekoffer een absolute aanrader.  Hij bevat tal van educatieve materialen (loepen, zoekkaarten, schepje, ...) waarmee je deze biotopen op een speelse en leuke manier beter kunt leren kennen.  De uitgebreide handleiding bespaart de leerkracht al te veel voorbereidend werk en bevat mogelijkheden tot eenvoudige naverwerking.

klik hier om de folder te openen

(Bron:
www.west-vlaanderen.be)

Deze koffers zijn te verkrijgen bij de Dienst Milieu & Natuur, Alfred Verweeplein 1 te 8300 Knokke-Heist (Gemeentehuis Knokke). Vooraf te reserveren via telefoon op       050 630 213 of via mail op sylvia.degroote@knokke-heist.be.

Contact

Milieu & Natuur Alfred Verweeplein 1 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050630197 050630159  milieu@knokke-heist.be