Sincfala: Museum van de Zwinstreek

 

Museum Sincfala is gehuisvest in de oude gemeenteschool van de deelgemeente Heist. Je vindt er de sfeer van weleer terug.

Het oude schoolgebouw (3 verdiepingen) – Heistse visserij

Al spelend leren de kinderen over het Heistse vissersleven. In het oude schoolgebouw steken de kinderen wat op over het dagelijkse leven in de visserij. Het figuurtje Fonske vertelt hoe hij opgroeide van vissersjongen tot oude visser.

Het bezoekerscentrum (2 verdiepingen) – Geschiedenis Zwinstreek

In een tweede vleugel van het museum reist Fonske door de tijd en zo ook door de geschiedenis van de Zwinstreek. Het is een erg boeiend avontuur vol verrassingen voor alle leeftijden.

Museumaanbod voor scholen

Museum Sincfala heeft een ruim aanbod voor scholen van het basisonderwijs en het secundair onderwijs. Schrijf je als klas in voor een bezoek aan het museum en ontvang naargelang het gekozen programma een welkomstpakket om het museumbezoek voor te bereiden. Op de dag van het bezoek liggen de opdrachten en al het nodige materiaal klaar voor een geslaagde tocht door de tijd.

1. Educatieve zoektocht

Ontdek al spelend een stukje geschiedenis van de visserij met zoekspel “Dief slaat toe in het museum”. Aan de hand van opdrachten en tips gaan de kinderen in groepjes kriskras doorheen het museum op zoek naar oplossingen. Wie heeft het voorwerp gestolen? Waar is het verstopt?

2. Geef zelf les

Geef in de oude visserijklas ook zelf les. Kruip met je leerlingen samen in de huid van kinderen zoals ze voor de oorlog naar school gingen. Typische kledij, oude schoolboeken, lei en griffel liggen klaar. Houten klompen staan naast de schoolbanken op de vloer.

3. Wereldoriëntatie

Op zoek naar oude munten, kaarten, maateenheden, postkaarten, affiches, … Die kunnen allemaal op afspraak ter plaatse geraadpleegd worden. Zelfs voor de module “Verken je gemeente” staan onze deuren altijd open voor klassen die heel even binnen en buiten willen lopen. De museumcollectie kan via www.sincfala.be geraadpleegd worden.

4. Week van de zee met een gids (van januari tot juni)

Nog geen plannen voor de Week van de Zee? Scholen uit Knokke-Heist kunnen zich in samenwerking met de dienst Natuur en Milieu inschrijven voor een aangepast bezoek aan Museum Sincfala. De begeleiding van een gids krijg je er gratis bovenop.

Tijdens een schoolbezoek kunnen leerlingen in de museumtuin spelen of pauzeren, eventueel gebruik maken van volksspelen en bij goed weer picknicken op het gras. Alles is modulair en kan op verzoek thematisch aangepast worden.

Prijs: gratis 

Reserveer tijdig je bezoek via ‘Aanbod scholen’ op www.sincfala.be.

Info: Museum Sincfala, T 050 530 730.

 

Contact

Erfgoed Pannenstraat 140 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050 530 730 050 630 406  sincfala@knokke-heist.be