Sincfala: Museum van de Zwinstreek

 

Museum Sincfala is gehuisvest in de oude gemeenteschool van de deelgemeente Heist. Je vindt er de sfeer van weleer terug.

Het oude schoolgebouw (3 verdiepingen) – Heistse visserij

Al spelend leren de kinderen over het Heistse vissersleven. In het oude schoolgebouw steken de kinderen wat op over het dagelijkse leven in de visserij. Het figuurtje Fonske vertelt hoe hij opgroeide van vissersjongen tot oude visser.

Het bezoekerscentrum (2 verdiepingen) – Geschiedenis Zwinstreek

In een tweede vleugel van het museum reist Fonske door de tijd en zo ook door de geschiedenis van de Zwinstreek. Het is een erg boeiend avontuur vol verrassingen voor alle leeftijden.

Museumaanbod voor scholen

Museum Sincfala heeft een ruim aanbod voor scholen van het basisonderwijs en het secundair onderwijs. Schrijf je als klas in voor een bezoek aan het museum en ontvang naargelang het gekozen programma een welkomstpakket om het museumbezoek voor te bereiden. Op de dag van het bezoek liggen de opdrachten en al het nodige materiaal klaar voor een geslaagde tocht door de tijd.

1. Educatieve zoektocht

Ontdek al spelend een stukje geschiedenis van de visserij met zoekspel “Dief slaat toe in het museum”. Aan de hand van opdrachten en tips gaan de kinderen in groepjes kriskras doorheen het museum op zoek naar oplossingen. Wie heeft het voorwerp gestolen? Waar is het verstopt?

2. Ontmoet de Heistse vissersvrouwen 
Via een sketch van een tiental minuten keer je met drie echte Heistse vissersvrouwen 100 jaar terug in de tijd.  In het typisch Heistse dialect vertellen ze over het dagdagelijkse leven, de soms grappige lapjesnamen en de avonturen van hun kroost. 

Nadien wordt de klas betrokken bij de dialoog en worden er vragen aan de toeschouwers gesteld.  Uiteraard kunnen de leerlingen ook hun vragen kwijt. 

Deze gratis activiteit is nieuw sinds najaar 2016 en kende reeds een groot succes.  Maximaal 12 kinderen per sessie en één sessie duurt 25 minuten terwijl de andere groep(jes) een aangepaste zoektocht doorheen het museum doen.

3. Geef zelf les

Geef in de oude visserijklas ook zelf les. Kruip met je leerlingen samen in de huid van kinderen zoals ze voor de oorlog naar school gingen. Typische kledij, oude schoolboeken, lei en griffel liggen klaar. Houten klompen staan naast de schoolbanken op de vloer.

4.  Muzische rondleiding

Een muzische rondleiding waarbij de kinderen hun eerste zeereis maken. De klemtoon ligt op ontdekken, uitbeelden, verwondering en fantasie met de Heistse visserij als thematiek. Zeeduivels en zeemeerminnen kruisen je pad!

5. Week van de zee met een gids (van januari tot juni)

De zee en de Heistse visserij gaan hand in hand. Samen met een gratis aangeboden gids gaan we op een speelse manier de linken tussen beide verkennen.

Tijdens een schoolbezoek kunnen leerlingen in de museumtuin spelen of pauzeren, eventueel gebruik maken van volksspelen en bij goed weer picknicken op het gras. Alles is modulair en kan op verzoek thematisch aangepast worden.

Prijs: gratis voor scholen in Knokke-Heist

Reserveer tijdig je bezoek via ‘Aanbod scholen’ op www.sincfala.be.

Info: Museum Sincfala, T 050 530 730.