Panamarenko - Wuivende krabben

Zegemeer, Knokke


Panamarenko werd geboren in Zwitserland onder de naam Henri van Herreweghe. Panamarenko is een pseudoniem en een samentrekking van ‘Pan American Airlines and Company’. Er was echter ook een Russische generaal in de Koude Oorlog met de naam Panamarenko. Hij studeerde aan de Antwerpse Academie. Vóór 1968 leunde hij aan bij de popart. Sinds 1970 lijkt hij een kunststroming op zich met de droom van het vliegen van de mythologische figuur Icarus continu in zijn achterhoofd.

Beweging is zijn passie. Zijn oeuvre bestaat uit werken die vooral de zwaartekracht kunnen trotseren, te land, te water en in de lucht. Naast kunstenaar is Panamarenko best te omschrijven als poëtisch visionair uitvinder-ingenieur. Het samengaan van kunst en techniek, gekoppeld met zijn fascinatie voor wetenschap en technologie, loopt als een rode draad door zijn werk.

Het belangrijkste deel van Panamarenko's oeuvre kwam tot stand in zijn atelier annex woonhuis in de Antwerpse Biekorfstraat 2, waar hij meer dan 30 jaar heeft gewoond en gewerkt. Na zijn vertrek uit de stad schonk Panamarenko het pand aan het MuHKA. In samenwerking met het Panamarenko Collectief werd gestart met de ontmanteling en renovatie van het historische pand. De volledige artistieke - en ook minder artistieke - inboedel werd gefotografeerd en geïnventariseerd.

Enkele van zijn werken: het beeld Pepto Bismo (2003), de vliegboot Scotch Gambit (1998), de stalen duikboot Pahama Novaya Zemblaya (1996), de eerste intelligent kip Archaeopterix (1990), de zeppelin The Aeromodeller (1969-1971) en het beeld Prova Car (1967).

 


De Wuivende Krabben is een dansend ensemble met draaikolk en fontein, “een technisch waterballet met heel veel poëzie”. Aan de basis ligt een herinnering aan een reis naar het grensgebied tussen Zambia en Zimbabwe, waar Panamarenko in 1975 de Victoriawatervallen aanschouwde. Hij maakte er ooit enkele tekeningen van en ook een maquette, maar het ontwerp werd daadwerkelijk nooit uitgevoerd. Tot in 2011…

Het geheel bestaat uit drie drijvende eilanden, waarvan het grootste maar liefst tien meter lang is, vijf meter breed en vier meter hoog. Ze zijn vervaardigd van smalle banden hoogwaardig spiegelinox en hebben een totaalgewicht van meer dan twee ton. Zes kleurrijke rode krabben, gemaakt van roestvrij staal, wuiven met hun geopende grijpscharen vanop de eilanden in de wind. Het ensemble, drijvend gehouden door meer dan 200 jerrycans, is in omvang het grootste werk dat Panamarenko ooit realiseerde. Naast de eilanden bevindt zich een brede draaikolk die voor deining en dynamiek zorgt.

 

 

Meer...


 

Contact

Erfgoed Pannenstraat 140 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050 530 730 050 630 406  sincfala@knokke-heist.be