Merken en registreren waardevolle voorwerpen

Vergroot de kans op teruggave van uw waardevolle voorwerpen met een duidelijke aangifte!

Door het merken en registreren kunt u een goede omschrijving geven van uw vermiste voorwerpen. Dit vergemakkelijkt de opsporing en teruggave ervan. Opvallend gemerkte voorwerpen worden minder vlug meegenomen: ze zijn immers moeilijker verkoopbaar. De pakkans van de inbreker en de heler worden groter.

 

Merken?

Onder merken wordt verstaan: het aanbrengen van een individueel teken op voorwerpen. Het teken wordt gegraveerd met een graveerpen (-toestel) of met een scherp geslepen punt van een stalen nagel.

Gebruik hiervoor uw rijksregisternummer, voorafgegaan door een P (= preventie) en sluit af met een C (= Criminaliteit). Handelaars kunnen hun BTW-nummer gebruiken om te merken.

 

vb: P68120546711C

 

Breng het merkteken aan op een opvallende en esthetisch niet-schadende plaats en steeds op een vast gedeelte van het voorwerp.

Voorwerpen die niet gegraveerd kunnen worden, zoals schilderijen, bontmantels, pporselein, kristal kunnen gemerkt worden met een stift met onzichtbare inkt. De inkt wordt zichtbaar onder invloed van UV-licht. Let wel: onder invloed van daglicht verzwakt de inkt, zodat het merkteken om de 1 à 2 jaar herschreven moet worden.

Het heeft weinig zin om postzegelverzamelingen, geldwaardepapieren, muntverzamelingen, e.a. te merken of te registreren. Berg die zaken op in een goede inbraakwerende kluis.

 

Registreren?

Registreren houdt in dat gemerkte voorwerpenn kort worden omschreven en dat de specifieke en bijzondere kenmerken worden genoteerd op een registratiekaart.

Bewaar uw registratiekaart op een veilige plaats, gescheiden van de voorwerpen!

 

Fotograferen?

Voor voorwerpen die niet gemerkt kunnen worden, zoals antiek en juwelen, is een duidelijke foto en een goede omschrijving de beste registratie. Plaats een meetlat naast het voorwerp, zodat de grootte bepaald kan worden.

Voor juwelen is het belangrijk om gravures en merktekens te vermelden!

Registratiekaarten zijn te verkrijgen bij de gemeentelijke preventiedienst.

 

Lees meer:

Contact

Preventie de Vrièrestraat 26 Knokke-Heist 8300

Openingsuren

050 630 473 050 630 159  preventie@knokke-heist.be