Gert Verhoeven - Lichttorenplein

Lichttorenplein, Knokke

2008
2008
1964 België (Leuven)De 43-jarige kunstenaar Gert Verhoeven, die in Brussel woont en werkt, creëert vaak objecten "die op hun beurt ook weer binnen een maatschappelijk systeem terecht komen en daar hun waarde aan ontlenen".

Door het aldus verpersoonlijken van een object, in dit geval het plein bij het nieuwe Toerismekantoor, gaat het als het ware een eigen leven leiden. Wat dat betreft werd Verhoeven sterk beïnvloed door Magritte, destijds ook zo'n belangrijke kunstenaar voor Knokke.

 

Het bureau van toerisme heeft een spiksplinternieuw onderkomen. De dienst voor toerisme in Knokke, is verhuisd naar een gloed nieuw gebouw, welke gelegen is op het Lichttorenplein aan de Zeedijk van Knokke. Het oude vuurtorentje uit 1872, werd in 1954 afgebroken.

Nu is het dus uit zijn as herrezen en staat het in volle praal en glorie, op het volledig heringerichte Lichttorenplein. Knokke-Heist is hierdoor meteen een kunstwerk rijker. Hoewel niet meer functioneel, zal de vuurtoren een baken blijven voor de honderdduizenden toeristen.

Het plein is helemaal nieuw aangelegd en al van op de Zeedijk kan men het gebouw van toerisme vinden. Op de Zeedijk zijn drie hoge palen geplaatst met een punt boven op en die komen boven de verlichtingspalen van de dijk uit. Het Lichttorenplein is helemaal in het roze betegeld en ook de fontein voor de ingang van het kantoor, krijgt met het water een roze kleur.

 

 

Meer...


 

Contact

Erfgoed Pannenstraat 140 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050 530 730 050 630 406  sincfala@knokke-heist.be