Feiten en cijfers over alcohol

Feiten en cijfers over alcohol

Hoeveel alcohol drinken de Europeanen?

In de Europese landen is het alcoholgebruik het hoogste ter wereld (2005).

Gemiddeld wordt in de Europese Unie per inwoner 11 liter pure alcohol per jaar gedronken.

De hoogste gemiddelde consumptie wordt gemeten in Luxemburg, Tsjechië en Ierland (14 à 17 liter pure alcohol per jaar), de laagste in Zweden, Noorwegen en Malta (6 à 7 liter pure alcohol per jaar).

 

Hoeveel alcohol drinken de Belgen?

In 2009 dronk de Belg gemiddeld 8,1 liter pure alcohol, in 1990 was dit nog 9,2 liter pure alcohol.

Het totale alcoholgebruik in België daalt, maar alcohol blijft het meest gebruikte genotmiddel in ons land.

De Belg drinkt minder bier, maar toch blijft België de zevende grootste bierverbruiker ter wereld. Het wijnverbruik neemt de laatste jaren licht toe. De consumptie van sterkedrank blijft stabiel.

 

è Uit de resultaten van de gezondheidsenquête van 2008 blijkt dat 10% van de mannen en 6% van de vrouwen meer drinkt dan 21 (mannen) respectievelijk 14 (vrouwen) glazen alcohol per week en zo zijn gezondheid schaadt (normen van de British Medical Association).

Hoeveel alcohol drinken de Vlaamse jongeren?

Ook bij jongeren scoort alcohol als genotmiddel het hoogst. Onderzoek uit 2008 toont aan dat twee derde van de leerlingen in het secundair onderwijs het afgelopen jaar alcohol dronken.

Niet alle alcoholische dranken blijken even populair: veel meer leerlingen dronken dat jaar bier dan wijn, alcopops,aperitieven, cocktails en sterkedranken.

Bijna een kwart van de leerlingen dronk het voorbije jaar minstens één keer per week alcohol. 16% van de leerlingen dronk het voorbije jaar minstens één keer per week bier en 7% sterkedranken. Oudere leerlingen drinken vaker alcohol dan jongere.

93% van de studenten dronk het afgelopen jaar alcohol, zo blijkt uit onderzoek bij studenten in de Associatie Universiteit Gent en de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen in 2009. 4% van de studenten drinkt dagelijks bier tijdens het academiejaar.

8% van de studenten doet wekelijks aan binge drinking, wat voor vrouwen neerkomt op minstens 4 glazen alcohol drinken in 2 uur en voor mannen op minstens 6 glazen alcohol drinken in 2 uur. Vooral mannen doen aan binge drinking.

Alcohol is het meest gebruikte middel in het uitgaansleven. Onderzoek in het uitgaansleven (2007) toont aan dat 35% van de bevraagde uitgaanders meerdere keren per week alcohol drinkt, en dat 10% dagelijks alcohol drinkt.

Hoeveel mensen hebben een alcoholprobleem?

23 miljoen Europeanen (5% mannen en 1% vrouwen) hebben een alcoholprobleem.

Ruim 5% van de Belgen drinkt dagelijks meer dan gezond is voor hen. Zij zijn dus probleemdrinkers. In totaal zijn dat meer dan 500.000 Belgen.
Huisartsen stellen bij 10% van hun patiënten alcoholproblemen vast. Dit gebeurt meer bij mannen (19%) dan bij vrouwen (4%).

In Vlaanderen voldoet volgens de gezondheidsenquête van 2008 10% van de personen die alcohol drinken aan de normen van problematisch alcoholgebruik volgens de zogeheten 'CAGE-criteria': 13% mannen en 6% vrouwen. In verhouding komt het grootste aantal problematische alcoholgebruikers voor in de leeftijdsgroep 45-64 jaar.

Contact

Preventie de Vrièrestraat 26 Knokke-Heist 8300

Openingsuren

050 630 473 050 630 159  preventie@knokke-heist.be