De zee, die grote beeldhouwer - Folon

Jean-Michel Folon (België, 1934-2005)

Gemaakt: 1997
Geplaatst: 1997
Geschonken door de kunstenaar
Locatie: Golfbreker voor Albertplein, Het Zoute


Over de kunstenaar
Tekenaar, schilder, aquarellist, etser, lithograaf, beeldhouwer, ontwerper van wandtapijten en affiches, maker van films, tekenfilms, theater- en operadecors, mozaïeken, glasramen. Woonde en werkte lang in Parijs, nu in Monaco. Folon kende ook veel succes in New York. Zijn voornaamste inspiratiebron is het ongevoelige en harde van deze wereld, getransformeerd door zijn dichterlijke gave en door zijn subtiele, maar soms bijtende humor. Als kind bracht hij zijn vakanties door in Knokke. Hij overlijdt op 71-jarige leeftijd aan leukemie in Monaco.

Over het beeld
Het mannetje met de hoed duikt steeds weer in zijn werk, de laatste tijd vooral bronzen figuren, op, als een wandelende jood op zoek naar een betere, utopische wereld. De naam van het werk is geïnspireerd op het kunstessay van Marguerite Yourcenar, De tijd, die grote beeldhouwer. Gezeten op een golfbreker en bij hoogtij, dus twee keer per etmaal, overspoeld door de golven, lijkt het beeldje wel op een echte drenkeling.
Als kind al kwam Jean-Michel Folon op bezoek in het Knokse casino. Voor het beeldje haalde Foulon zijn inspiratie uit het werk van René Magritte. Het mannetje met de bolhoed lijkt echter ook op inspecteur Maigret uit de gelijknamige boeken van Georges Simenon. “La Mer, ce grand sculpteur”, een brons, staat of beter gezegd “zit” op een golfbreker, gemodelleerd door de zee in het zand.

 

Meer...

 

 

Contact

Erfgoed Pannenstraat 140 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050 530 730 050 630 406  sincfala@knokke-heist.be