Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Testoefening nooddrinkwaterprocedure in Knokke-Heist

AquaFlanders en de Vlaamse Milieumaatschappij hebben een noodplan uitgewerkt om drinkwater uit te delen als zich een incident voordoet op het drinkwaternet. Een praktijktest in samenwerking met AGSO Knokke-Heist en de gemeente Knokke-Heist op vrijdagmorgen 22 maart 2024 in het sportcentrum Laguna , moet ervoor zorgen dat alles vlot verloopt wanneer de procedure effectief in werking zou treden. 

Op elk moment toegang tot drinkwater van onberispelijke kwaliteit 

In normale omstandigheden komt kraanwater tot bij de consument via het openbare drinkwaternet. Maar bij een wateronderbreking of verontreiniging op het leidingnetwerk waardoor het kraanwater ondrinkbaar wordt verklaard, is een alternatieve voorziening nodig. 

In dat geval komen de waterbedrijven in de eerste vier uur ter plaatse om drinkbaar water te bedelen in flessen. Deze nooddrinkwaterstock wordt centraal beheerd door AquaFlanders, de sectorfederatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders, op drie strategische locaties in Vlaanderen. Zo geraakt het water snel ter plaatse. 

Bij een langere onderbreking installeren de waterbedrijven een flexitank, een grote container gevuld met drinkbaar water, waar getroffen inwoners waterzakjes kunnen vullen. De waterbedrijven streven ernaar om per inwoner per dag drie liter drinkwater ter beschikking te stellen. 

De oefening in Knokke-Heist op vrijdag 22 maart 2024 in het sportcentrum Laguna bracht alle betrokken actoren samen rond de tafel om de procedure in de praktijk te testen, zowel de activiteiten op het terrein als de communicatie naar alle betrokkenen. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter