Het omzeilen van detectiepoorten

Winkelartikelen worden vaak beveiligd door beveiligingslabels. Deze beveiligingslabels staan door middel van radiosignalen in contact met een detectiepoort. Detectiepoorten zijn systemen die een alarm afgeven wanneer een niet gedeactiveerd beveiligingslabel de poort passeert. Vaak zijn deze systemen zichtbaar aangebracht bij de in- of uitgang van de winkel. Hieraan ontlenen zij hunpreventieve waarde.

Er bestaan drie systemen van detectiepoorten:

  • het radiofrequentiesysteem
  • het elektromagnetisch systeem
  • het akoestisch systeem.

Welk systeem u ook kiest, weet dat ze allen omzeild kunnen worden.

 

Een van de meest gekende trucs, gehanteerd door winkeldieven, is het omzeilen van de detectie door gebruik te maken van een geprepareerde tas. Deze tas is aan de binnenzijde voorzien van een laagje metaal of weefsel van metaal. Door een natuurkundig effect bereiken de detectiegolven niet het label van een artikel dat in de tas gestopt is. Hierdoor zal de detectiepoort geen alarm afgeven. Ook een thermotas (vooral te koop in de supermarkt bij de koelproducten) werkt afschermend tegen detectie. Vaak wordt gebruik gemaakt van een ‘roofjas’. Deze jas is voorzien van grote binnenzakken die bekleed zijn met aluminiumfolie. Winkeldieven kunnen tevens gebruik maken van een mobiele label ontkoppelaar. Hierdoor kunnen beveiligingslabels of (kleur)klemmen van een kledingstuk of voorwerp onverhinderd verwijderd worden. Worden deze ontkoppelde producten in een rooftas gestopt, kunnen ze ongezien meegenomen worden.

Om de aluminium jas of tas op te merken zijn andere varianten van detectiepoorten in de plaats gekomen, zoals bv. het metaaldetectie systeem. Dit systeem geeft een signaal af als een persoon met een grote hoeveelheid aluminium folie of andere metalen voorwerpen de winkel betreedt.

Contact

Preventie de Vrièrestraat 26 Knokke-Heist 8300

Openingsuren

050 630 473 050 630 159  preventie@knokke-heist.be