12 mei, 2017

Zondagbabbel met fotograaf Fabien Raes

Op zondag 14 mei 2017 om 10 uur snapshot Cas Goossens in Cafécultuur door het turbulente leven van de Knokke-Heistse fotograaf Fabien Raes. Fabien is een echte selfmade man. Geleerd om de schoonheid van de kunst te zien dankzij zijn vader, Emile Raes. Van hem ontdekte Fabien de vreugde van het zien van de wereld door middel van een camera. Hij volgde workshops in Amsterdam, Londen en Arles en startte met reportagefotografie over Zuid - Afrika, Egypte, Nieuw - York, Zuid - Amerika, Venetië, Miami, Praag, Cuba, Beijing.

Met zijn gloednieuw fotoboek Snapshots om en rond Knokke-Heist bewijst Fabien Raes opnieuw dat hij een meester is om in een fractie van een seconde een situatie juist in te schatten, zich te focussen op een detail en dit dan bliksemsnel vast te leggen op het juiste moment. Snapshots is dan ook meer dan een gewoon fotoboek. Het vormt een boeiend beeldverhaal van bekende en minder Knokke-Heistenaars in hun typische biotoop. Met 1 klik op de knop portretteert Fabien elk subject in een heel natuurlijke pose in relatie met zijn of haar omgeving. De 230 snapshots tonen niet alleen het uiterlijke van iemand maar illustreren ook zijn of haar typische karaktertrekken en emoties op dat moment.

Als man van de wereld voelt Fabien zich thuis in alle subculturen, zowel op excentrieke party’s van de high society in het Casino en het Zoute, als in het milieu van volkse cafés en populaire jeugdkroegen. Fabien volgde 6 jaar lang diverse vedettes op het filmfestival van Cannes en werkte 10 jaar als modefotograaf voor talrijke modebladen en magazines zoals Knack-Weekend, Marie-Claire, Elle en Flair.

Fabien heeft de gave om dankzij zijn techniek en artistiek aanvoelen een hogere en diepere dimensie toe te voegen aan de realiteit. Precies deze artistieke interpretatie van de werkelijkheid maakt van hem een hoogstaand en veelzijdig kunstfotograaf. Als fotograaf doe ik altijd mijn eigen goesting en lap ik de meeste regels die in fotoclubs gelden aan mijn laars. Ik trek wat ik voel. Wat het geheim van mijn succes is? Ik doe het uit passie en met veel liefde. Met reportages, kunst- of modefoto’s begin je desnoods tien keer tot je vaststelt dat het resultaat honderd procent is!”

Thuiskomen in Knokke-Heist is voor Fabien een feest. Je hebt hier alles: de zee, het bos, het platteland, winkels waar alles te koop is en goede restaurants. Daarom ben ik hier na al die jaren ook nog niet weg.