6 augustus, 2018

Zomerlezing over Beaufort 2018 met Heidi Ballet

Heidi BalletDinsdag 7 augustus om 10 uur geeft Heidi Ballet in hotel Pavillon du Zute haar visie over de kunstriënnale Beaufort 2018.

Beaufort is een driejaarlijks kunstproject dat zich uitstrekt over de hele Belgische kustlijn. Het is een project dat startte in 2003 waarin de zee vaak de hoofdrol speelt. In Beaufort 2018 wordt de zee belicht als een plek die onbeheersbaar is en ons tegelijk verbindt met de rest van de wereld. Iedere deelnemende kunstenaar komt uit een land dat grenst aan een zee. Een onderliggend thema van deze editie is de rol van permanente monumenten. Hoe geven ze betekenis aan een plek? Welk soort interpretatie krijgen ze toebedeeld door de omwonenden? En in hoeverre is de kracht van hun boodschap onderhevig aan de tijdsgeest?
Hebben we nood aan nieuwe monumenten? De realiteit van de klimaatsverandering heeft ons tot een keerpunt gebracht. We zien ons verplicht op een bescheidener manier om te gaan met de elementen. Terwijl de mens in het verleden zichzelf een alleenheerschappij toedichtte, gedragen door wetenschappelijke ontwikkelingen, zien we thans grenzen aan ons kunnen, en daarmee ook grenzen aan ons vastgeroeste westerse denken. De zeespiegel stijgt, en onze denkbeeldige controle zet een stapje terug. Miljoenen mensen dreigen klimaatvluchteling te worden door ons globale ecologische wanbeheer.
Onze kwetsbaarheid ten aanzien van de natuur is het scherpst voelbaar aan de kust. De kunstenaars van Beaufort 2018 geven uiting aan de veranderende verhouding tussen mens en natuur en de werken belichamen tegelijk een reflectie over de beperkingen van materiele vereeuwiging door het bouwen van monumenten. Het is in die zin dat Beaufort 2018 doordrongen is vaneen eeuwenoud en brandend actueel eerbetoon aan het oppermachtige karakter van de zee.
Heidi Ballet (°1979, Hasselt) werkt als onafhankelijk curator vanuit Brussel en Berlijn. In 2017 curateerde ze in Noorwegen de Lofoten Bienniale (LIAF). In 2016 curateerde ze de tentoonstellingsreeks Our Ocean, Your Horizon in Jeu de Paume in Parijs en Musee d'Art Contemporain (CAPC) in Bordeaux. Ook in 2016 curateerde ze de groepstentoonstelling The Morality Reflex in Contemporary Art Centre (CAC) in Vilnius.