13 maart, 2017

Xavier Bonilla uit Ecuador wint op 56ste Cartoonfestival Knokke-Heist de Gouden Hoed

Xavier Bonilla uit Ecuador heeft de 56ste Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist gewonnen. De beslissing om Xavier Bonilla dit jaar de Gouden Hoed en de bijhorende geldprijs van 5000 EUR te geven werd genomen door een professionele jury, onder leiding van voorzitter Chris Dusauchoit. Samen met cartoonisten Fleur Van Groningen, Inge Heremans (Ilah), Katrien De Vreese van het Davidsfonds en Tanja Vrancken (productiemanager Bl!ndman) had hij de moeilijke taak om uit de 1754 ingezonden cartoons de Gouden Hoed Knokke-Heist 2017 te kiezen.

Jury statement:
De waanzin van de selfiecultuur  wordt luguber maar toch grappig in beeld gebracht. Het is een kritische kijk op het hedendaags gebrek aan empathie in de jacht op likes. Men gaat letterlijk over lijken. De tekenstijl is vlot toegankelijk met een hoek af. Er is goed nagedacht over de opbouw van het beeld en de gezichtsuitdrukkingen.

 

Zilveren Hoed

 De Zilveren Hoed Knokke-Heist gaat dit jaar naar Zbigniew Wozniak uit Polen.

Jury statement:

In dit werk observeer je een bijna Belgisch aandoend absurdisme, men steekt de draak met het decorum. Deze cartoon springt eruit door zijn unieke tekenstijl en is zonder twijfel een van de beste tekeningen uit de grote stapel.

Bronzen Hoed

De Bronzen Hoed Knokke-Heist gaat naar Alexandrov Vasiliy uit Rusland.

Jury statement:

Deze cartoon brengt een originele grap, herkenbaar en een klein beetje pijnlijk, een grappige zieligheid.

De prijs van het Davidsfonds

De prijs van het Davidsfonds gaat naar Luc Descheemaeker uit België.

Jury statement:
Een cartoon is als een steekvlam. In een oogopslag begrijp je wat er staat, wat de tekenaar bedoelt. Het haar van Hitler is iconisch. Het snorretje maakt het af. Plots zie je dat het snorretje het profiel heeft van Donald Trump. Hij wordt vaak afgeschilderd als ‘de nieuwe Hitler’. Meteen weet je wat de cartoon wil uitdrukken, in drie zwarte vlakken. Volgens de cartoonist vallen een aantal van de persoonlijkheidskenmerken van Hitler samen met die van Trump.

 

56ste Internationaal Cartoonfestival

Knokke-Heist is voor de 56ste keer gastheer van de internationale cartoonisten. Na al die jaren blijkt de wedstrijd nog steeds bijzonder populair, want ruim 500 cartoonisten uit meer dan 60 landen namen deel aan De Gouden Hoed Knokke-Heist, de oudste cartoonwedstrijd van de wereld. De winnaars en een selectie van de Gouden Hoed Knokke-Heist zijn te zien tijdens het 56ste Internationaal Cartoonfestival, dat plaatsvindt van 1 juli tot 4 september 2017. Voor deze editie keert het festival terug naar de plaats waar het in 1962 allemaal begon, deelgemeente Heist. Op het strand aan het Heldenplein komt een Cartoonpaviljoen waar je opnieuw volledig gratis het festival kunt bezoeken.

Het festival is de laatste jaren uitgegroeid tot een familievriendelijk belevingsevenement met bijna 100 000 bezoekers. En ook dit jaar zijn alle ingrediënten aanwezig voor een absolute top-editie. Hoe heeft de technologische evolutie ons doen en laten doorheen de jaren beïnvloed? Die vraag is het centrale uitgangspunt van het Cartoonfestival 2017. De toepasselijke titel is dan ook EUREKA - De mens als curieuzeneus en slimmerik. Door de inbreng van onder andere de KU Leuven en tal van topcartoonisten wordt het festival deze zomer ongetwijfeld opnieuw een gigantische publiekstrekker voor Knokke-Heist.