4 juli, 2018

Surfers Paradise lanceert "Take 3 for the sea!"

Take 3 for the sea afficheNu het hoogseizoen van start gegaan is en het extra druk wordt overal langs de kust, lanceert Surfers Paradise naar Californisch model “Take 3 for the Sea”. De actie bestaat erin om alle bezoekers te sensibiliseren om bij elk strandbezoek 3 stukjes afval van alle aard op te rapen, mee te nemen en in een vuilnisbak te deponeren. De actie wordt mee ondersteund door de “European Surfrider foundation Belgian Coast” en “CO2 logic”, twee organisaties die onder andere ijveren voor propere zeeën en oceanen.

Frank Vanleenhove van Surfers Paradise: “Als we zien hoeveel moeite de gemeente doet om het strand proper te houden, willen wij daar als surfclub actief ons steentje aan bijdragen. Elke morgen zien wij dat de hoogwaterlijn machinaal gereinigd wordt van alles wat de zee aan wal brengt … zeewier, plastiek, boeien, netten, flessen, allerhande plastic … En op het strand zien wij de mannen van de gemeente, weer of geen weer, alles opprikken wat ze op hun weg vinden. Wij willen hen helpen want gedurende de drukste maanden wordt het moeilijker en moeilijker om dit onder controle te houden. Wijzelf kuisen elke avond voor sluiting ons strand, maar wij worden begrensd door een 2 km lange duinenstrook richting Zwin waar heel wat mensen gaan zonnen en picknicken en spijtig genoeg soms heel wat afval achterlaten. Dus: 3 stukjes afval oprapen en meebrengen kan geen onmogelijke opdracht zijn. Als we dit 2 maanden volhouden en we zien het effect kan dit uitgebreid worden naar de volledige gemeente, de hele kust zelfs, en als iedereen na verloop van tijd denkt: ik ga naar het strand en ik doe mee zonnecrème, een parasol, een bikini, een handdoek en … ik raap 3 stukjes afval op dan pas staan we een gans eind verder. Het moet gewoon ingeburgerd geraken. In Singapore bijvoorbeeld betaal je 1000 dollar boete als je betrapt wordt alleen nog maar door je sigarettenpeuk op de grond te gooien. Want 1 van de 3 stukjes kan wel degelijk ook een sigarettenpeuk zijn, want daarvan liggen er duizenden …”

“We moeten hiermee van jongs af aan beginnen. Elke week organiseren wij surfkampen waar 100 jongeren tussen 8 en 16 jaar aan deelnemen. Vanaf dit jaar bestaat één van hun activiteiten eruit om bij aankomst meteen die 3 stukjes afval op te diepen. Op die manier wordt de hele procedure een gewoonte, wie kan drie stukjes nu lastig of te veel vinden, het geheim is dat we dit op de lange duur altijd en overal doen.”

Waarom “for the sea”?

“Ten eerste omdat wij een watersportclub zijn en ik in Bali surfte tussen het drijvend afval, je kan het amper geloven … Als je een golf over je surfer raapt vuilnis ophoofd krijgt voel je meteen ook al dat afval tegen je lichaam botsen. Onlangs ging ik kitesurfen in Sicilië en moest om de haverklap de plastieken zakken van tussen mijn vinnen halen en ook op de stranden zelf was de afvalberg niet te overzien. Zo ver mogen we het hier niet laten komen. Er komt niet alleen veel afval uit de zee, maar door de wind waait er ook veel afval vanop het strand de zee in, dus dit moeten we tegenhouden.”

“In Australië vangen ze dat goed op: ik was daar een eerste keer met de eeuwwisseling 18 jaar geleden en bezocht alle mogelijke surfclubs langs zowel de oost- en westkust. Daar komen alle leden en families steevast op zondagmorgen naar hun club om allerhande watersportactiviteiten en life saving games te doen. Maar: het allereerste is een gezamenlijke beach clean up, met alle volwassenen en kinderen. Op die manier worden de kinderen opgevoed met het idee dat het totaal uit den boze is om zomaar iets op strand te gooien, want ze moeten het nadien toch zelf oprapen. Toen ik terug kwam organiseerde ik meteen de allereerste beach clean up langs onze kust, alleen moest ik het vroege aanvangsuur op zondagmorgen aanpassen want daar waren we hier niet klaar voor … Die beach clean up is ondertussen uitgegroeid tot een mega jaarlijkse gebeurtenis met alle surfclubs samen, dus het werkt echt wel als je er voldoende energie in steekt, alleen is éénmaal per jaar slechts een pleister op de wonde bij manier van spreken.”

“Dus: vanaf vandaag verlaat niemand nog het strand zonder eerst 3 stukjes afval te hebben opgeraapt, hoe klein dan ook deze mogen zijn, alle beetjes helpen, laat ons daar allen een gewoonte van maken !”