11 september, 2017

Serviceclub Fifty-One schenkt AED-toestel aan Pavillon du Zoute

Fifty oneClub Knokke-Heist van de Serviceclub Fifty-One International stelt sinds 4 september 2017 in Pavillon du Zoute een AED-toestel ter beschikking aan de  inwoners en toeristen van Knokke-Heist. Marc Schluter, zaakvoerder van Pavillon du Zoute, mocht het toestel in ontvangst nemen uit handen van Rob Maus, voorzitter van Fifty-One Club Knokke-Heist.

Fifty-One International (FOI) is de enige internationale serviceclub met Belgische roots en met afdelingen (districten) in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Polen en Zwitserland. De organisatie is eenenvijftig jaar geleden ontstaan in Waterloo. In Vlaanderen of District 102 België-Noord, zijn er achtenveertig Fifty-One clubs actief.

Ter gelegenheid van het 51-jarig jubileum van FOI, schenkt de Fifty-one Club Knokke-Heist één van de achtenveertig automatische externe defibrillator-toestellen die diverse Fifty-one clubs aan diverse lokale organisaties in Vlaanderen willen overhandigen. Een automatisch externe defibrillator of afgekort AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. In België worden elk jaar ongeveer 11.000 mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand of een hartfibrillatie, op straat, thuis, tijdens het sporten, op de werkplek,… slechts 5 tot 10 % overleeft dit. Door het gebruik van een AED kan men de overlevingskansen met maar liefst 60% verhogen.

overhandiging AED toestelFifty-one club Knokke-Heist plaatst dit toestel in het eigen clublokaal, het sinds jaar en dag gekende “Pavillon du Zoute”, een hotel gebouwd in Anglo-Normandische 19de eeuwse stijl gelegen op de rand van het mooie natuurpark ‘Het Zwin’. Het hotel ligt op 2,5 km afstand van strand & zee in het mondaine Knokke-Zoute en beschikt daarnaast over 3 conferentieruimtes met een capaciteit tot 150 personen. Voor zijn bezoekers en omwonenden of gebruikers van de nabijgelegen horecazaken is dit AED-toestel hopelijk nooit nodig maar aanwezig als het moet.

Fifty-One International toont een sterk sociaal engagement via verschillende activiteiten. De schenking van de AED’s is slechts één van de acties van de Fifty-One Club Knokke-Heist. Om fondsen bij elkaar te halen, organiseert de Fifty-One club tal van acties en evenementen. Tijdens de twee statutair voorziene vergaderingen per maand schenken de leden en de genodigden een som voor de goede doelen van de club. Met deze fondsen kan ze het hele jaar door instellingen en mensen helpen waar nodig. De nadruk ligt op lokale projecten, zoals de prematuren in Knokke-Heist en Brugge, CIB-liga, Villa Rozenrood, maar ook ’t Verzet,…