24 januari, 2017

Prijsuitreiking 24ste Junior Journalistenwedstrijd

junior journalistenwedstrijdZondagmorgen 22 januari 2017 organiseerde het Davidsfonds Knokke en Westkapelle Toast Literair én de prijsuitreiking van de 24ste Davidsfonds Junior Journalistenwedstrijd in de bib Scharpoord. Het programma werd gepresenteerd door Dominiek Segaert. Na de verwelkoming door voorzitters Davidsfonds Patrick Dewandel (Westkapelle) en Annie Poissonnier (Knokke), volgde een uiteenzetting door Knokke-Heistenaar Luc Van Rillaer, actief binnen Natuurpunt en begeesterd door alles wat met moeder natuur en natuurbescherming heeft te maken. Luc vertelde ook over zijn passie voor de natuur en hoe we die voor de toekomst kunnen beschermen. Enkele junior journalisten kregen dan de kans om vragen te stellen. Daarna volgden de prijsuitreiking en een feestelijke receptie met een eerlijk wijntje of fruitsap met knabbeltje van de Oxfam Wereldwinkel. Davidsfonds ondersteunt hiermee ook Knokke-Heist Fair Trade-gemeente.

Dit jaar namen aan de wedstrijd leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar deel uit de volgende basisscholen: Gemeentelijke Basisscholen De Pluim (Knokke), Het Anker (Heist) en de Sint-Jansschool (Knokke). De wedstrijd werd 24 jaar geleden opgestart door voormalig DF-bestuurslid ‘meester’ Luc Lierman van de Sint-Margaretaschool. 12 leerlingen stroomden door tot de lokale finale.

De laureate dit jaar is Manon Vandamme (6e lj. Sint-Jansschool) met het opstel “Hoe groen?” en zij neemt meteen deel aan de provinciale finale van het Davidsfonds. Tweede werd Nicolas Coppens (6e  lj. Sint-Jansschool) met “Green planet”, derde Janne Haerynck (6e lj. Sint-Jansschool) met “Hoe groen kan onze planeet zijn?”, vierde Marie De Spiegeleire (5e lj. Gemeentelijke Basisschool De Pluim) met “Het vreemde kistje”. De andere finalisten zijn: Jean-Batiste Hernot, Pauline Verduyn, Ralph Albrecht, Sandy Delbroeck, Bente Calcoen, Charlotte Cleynen, Danaë Mille en Myro Van de Luyster.

De jury en organisatie bestond uit (in alfabetische volgorde): Johan Cabooter (secretaris DF Westkapelle en medecoördinator wedstrijd), Patrick Dewandel (voorzitter DF Westkapelle), Jan Lagasse, Annie Poissonnier (voorzitster Davidsfonds Knokke en coördinator wedstrijd), Jean-Pierre Sabbe, Dominiek Segaert (erevoorzitter Davidsfonds Knokke en voorzitter vtbKultuur en Volksontwikkeling Knokke-Heist), Frans Tytgat en Hugo van Dycke. Davidsfonds Knokke en Westkapelle zijn het personeel van de Openbare Bibliotheek heel erkentelijk voor de hartelijke medewerking aan het initiatief bij de prijsuitreiking.

De winnaars werden met stapels boeken overladen en konden via een bijzondere formule ook lid worden van het Davidsfonds die met het initiatief van de Junior Journalistenwedstrijd verder wil werken aan het meer taalgevoelig worden bij kinderen en jongeren. Literatuur, nadenken rond waarden en religie, christelijke identiteit, Vlaams en cultuur naar de mensen brengen. Dat zijn maar enkele uitdagingen van het Davidsfonds.

Davidsfonds Knokke en Westkapelle organiseren elk jaar heel wat activiteiten in het Cultuurcentrum alsook in het parochiaal centrum in Westkapelle: dia- en filmpresentaties, theater, cabaret, lezingen, concerten, Davidsfonds Academie, Open Atelierdag, enz. Info Davidsfonds:  voorzitster DF Knokke Annie Poissonnier 050 612492 annie.poissonnier@gmail.com  –  voorzitter DF Westkapelle Patrick Dewandel 050 609595 patrick.dewandel@belgacom.net of johan.cabooter@telenet.be