11 juni, 2018

Nieuwe sorteerregel vanaf 1 juli: flatscreens bij tv’s en monitors

Recupel plaatsRecupel, de Belgische vzw die het inzamelen en verwerken van afgedankte elektrotoestellen en lampen organiseert, meldt dat vanaf 1 juli 2018 flatscreen-tv’s en –monitors in dezelfde boxpalletten als klassieke beeldbuis-tv’s mogen gedeponeerd worden op de recyclageparken.

Laten we even 10 of 20 jaar terug in de tijd gaan. Toen had iedereen een loodzware joekel van een tv. Zo’n dubbeldikke beeldbuis waar je met twee moest aan tillen. Amai, onze rug! Gelukkig zijn er nu steeds minder te vinden in Belgische huisgezinnen. 3,5 miljoen in 2013 en nog amper 1,9 miljoen in 2017. Hetzelfde verhaal voor computerschermen met een dikke beeldbuis: België telde 700.000 stuks in 2013, tegenover 300.000 in 2017.

Al die zwaargewichten verdwijnen snel uit de markt. Recupel zamelde in 2017 meer dan een half miljoen tv’s & monitors met beeldbuis in.

Zowat iedereen heeft nu een flatscreen. Dus worden er ook meer en meer afgedankt. Geen wonder dat er intussen heel efficiënte oplossingen ontwikkeld zijn om flatscreens te verwerken voor recyclage.

recupel flatscreensTerwijl we flatscreens op het recyclagepark vroeger moesten scheiden van beeldbuizen, mag het nu allemaal samen. Handig toch? De meeste mensen waren sowieso al geneigd om dat te doen, maar vanaf 1 juli is het dus echt officieel.