11 januari, 2013 - 18 januari, 2013

Minder lang wachten aan spoorovergang Duinenwater

Op vraag van volksvertegenwoordiger Tanguy Veys heeft Staatssecretaris Melchior Wathelet in de Commissie voor de Infrastructuur, het Verkeer en de Overheidsbedrijven meegedeeld dat de sluitingstijd van de  slagbomen van de spoorovergang naar het zwemcomplex Sportoase in Knokke-Heist binnenkort zal worden ingekort.

 

De halve slagbomen bij de spoorovergang aan Duinenwater blijven momenteel tergend lang naar beneden, ook als er nergens een trein te bekennen is. Dat komt onder meer omdat de treinstellen bij vertrek uit Knokke (en in de andere richting uit Duinbergen) zeer traag rijden. Tijdens een eerdere vergadering had de Staatssecretaris reeds bevestigd “dat de sluitingstijd van de overweg nummer 79 op de spoorlijn 51 B te Knokke langer is dan gebruikelijk. Dat is wellicht een reden voor sommige weggebruikers om de wegverkeersregels met de voeten te treden en te slalommen tussen de gesloten slagbomen.” In november heeft een ongeduldige bestuurder trouwens één van de slagbomen afgereden.

 

Met hoeveel seconden de sluitingstijd van de slagbomen zal worden ingekort kon de staatssecretaris nog niet meedelen. “Nadere details over het aantal seconden van de verkorting en over de periode vanaf wanneer de verkorte sluitingstijd van toepassing zal zijn, worden op dit moment nog door de bevoegde diensten van Infrabel bestudeerd”, aldus Melchior Wathelet.

 

De vraag van het gemeentebestuur om volledige slagbomen te plaatsen, werd eerder al door het Ministerie afgewezen. Bij een volledige afsluiting door middel van slagbomen bestaat immers het gevaar dat overweggebruikers tussen de slagbomen worden ingesloten en een aankomende trein niet meer kunnen ontwijken. Om dat te vermijden is bij overwegen met een volledige afsluiting de plaatsing van een obstakeldetectie verplicht. Om technische redenen, waaronder de afstand tussen de seinen en de overweg, zou dat volgens de NMBS-deskundigen bij de overweg aan Duinenwater niet realiseerbaar zijn.