13 augustus, 2014 - 31 december, 2015

Jonge redders verhinderen rampzalige afloop bij onbewaakte zwempartij

Zaterdagavond 9 augustus kwamen een vader en zijn 9-jarige zoon op zee in grote moeilijkheden ter hoogte van de golfbreker aan Siësta Beach in Knokke-Heist. De man probeerde zijn zoontje te redden en kwam zelf in moeilijkheden. De kinderen van de man waren aan het zwemmen ondanks het feit dat de redders op dat moment niet langer aanwezig waren. Gelukkig voor vader en zoon waren twee jonge Knokke-Heistse redders alsnog in de buurt. Nicolas Peckstadt (momenteel in dienst bij het gemeentebestuur als redder) en zijn broer Baptiste (redder in opleiding bij de jeugdreddersclub Knokke-Heist) haalden het tweetal omstreeks 20 uur aan de golfbreker uit het water. Net op tijd, want de drenkelingen waren volledig uitgeput na een gevecht van 20 minuten tegen de golven. De vader en zoon werden door de ziekenwagen naar het ziekenhuis overgebracht voor verdere observatie. Dat het duo het avontuur kan navertellen, is te danken aan de snelle en professionele interventie van de twee alerte en dappere broers. Een pluim voor deze twee jonge redders!

 

Redder Nicolas Peckstadt: “De vader was aan het strand met zijn twee kindjes. De kinderen waren aan het zwemmen en toen de vader zag dat zijn zoontje in de problemen kwam, is de man zonder iemand te verwittigen zelf het water in gerend om zijn kindje te redden. Jammer genoeg raakte de man, die met zijn kleren aan het water ingegaan was, al snel zelf in de problemen door de zware stroming. De drenkelingen belandden door de stroming tegen de golfbreker. De man heeft toen zo'n 20 minuten samen met zijn kind gevochten om terug te geraken van tegen de golfbreker, maar slaagde daar niet in.”

 

 “De drenkelingen hadden geluk dat we in de buurt waren. Ik bevond me aan de cabine toen een man me vanop zijn appartement toeriep dat er mensen in de problemen zaten. Mijn broer en ik zijn dan met onze kleren aan in het water gesprongen. Doordat we geoefende redders zijn, kregen we het tweetal vlot op het droge. Net op tijd, want de man was volledig uitgeput en kon niks meer.  Als er geen redders in de buurt waren geweest, had dit verhaal dus wellicht een heel andere afloop gekend. We willen de mensen dan ook nog eens oproepen om niet te zwemmen voor en na de uren van de reddingsdienst en ook niet in onbewaakte zones. Het is ook heel belangrijk dat de mensen in de bewaakte zones tussen de gele boeien zwemmen, want zoals dit verhaal aantoont is de stroming rond de golfbrekers uitermate gevaarlijk.”

 

Met het incident is inderdaad nog maar eens aangetoond hoe gevaarlijk zwemmen is in een onbewaakte zone of op een onbewaakt moment. De reddingsdienst houdt de zee en de weersomstandigheden nauwlettend in het oog. Net zoals tijdens het voorbije weekend zal er de komende dagen een sterke stroming staan waardoor zelfs goede zwemmers in de problemen kunnen komen. Wie de richtlijnen van de redders in de wind slaat of wie gaat zwemmen in onbewaakte zones of op onbewaakte momenten, brengt niet alleen zijn eigen leven in gevaar, maar ook dat van de redders!