11 september, 2018

Inwoners en bezoekers van Knokke-Heist richten Stop het Eiland op

stop het eilandEnkele Knokke-Heistenaars en trouwe vakantiegangers van de kustgemeente hebben de vereniging “Stop het Eiland” opgericht om het project, de bouw van een testeiland voor de kust van Knokke-Heist, van Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Toerisme Ben Weyts een halt toe te roepen. Ondanks eerdere uitspraken van federaal staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer is de bouw van een testeiland nog niet van de baan. De oprichters van de vereniging zijn dan ook bekommerd om de negatieve gevolgen van het testeiland voor de toekomst van de badstad Knokke-Heist.

Alternatieven om de kust te beschermen

Studies hebben overduidelijk aangetoond dat er betere alternatieven zijn dan een eiland om de kust te beschermen tegen zware stormen en overstromingen. De bouw van het eiland zal er verder voor zorgen dat de golvende zee plaats zal maken voor een soort kanaal waar watersport beoefenen onmogelijk zou worden en zwemmen zelf levensgevaarlijk.

“Stop het Eiland” pleit dan ook voor een alternatieve manier om de kust te beschermen, via stranduitbreiding en duinverhoging en – verbreding, zoals Nederland het doet. 

Dien voor 28 september een bezwaarschrift in

De vereniging roept Knokke-Heistenaars en vakantiegangers op om zo veel mogelijk bezwaarschriften in te dienen voor 28 september 2018, de deadline voor het indienen van aanpassingen voor het Marien Ruimtelijk Plan (MRP). Dit plan is een bevoegdheid van de federale regering. Na goedkeuring ervan kan de Vlaamse regering de bouw van het testeiland realiseren binnen de contouren van het MRP.

Meer informatie over het (online) indienen van bezwaarschriften en de bouw van het testeiland lees je op www.stopheteiland.be

Bekende namen

Stop het Eiland was vorige week aanwezig op de Zwintriathlon en de Halve Triatlon van Knokke-Heist om mensen bewust te maken van de bouw van het testeiland en hen op te roepen een bezwaarschrift in te dienen.

Tussen de vele Knokke-Heistenaars en bezoekers die Stop het Eiland steunen vinden we heel wat bekende figuren terug:

  • Frank Vanleenhove (Surfers Paradise)
  • Thibault Vanden Berghe (Agentschap Het Zoute)
  • Didier Engels (Deejay, ondernemer van het jaar en oprichter Surfrider Foundation Belgium)
  • Tiany Kiriloff (presentatrice en mode-icoon)
  • Cedric Dumont (basejumper en wingsuit flyer, lid van het RedBull team)
  • Frank Boot (ondernemer, trouwe vakantieganger)       

 

stop het eiland