8 oktober, 2018

Heropbouw Sint-Niklaaskerk op schema

kerk binnenOndanks de onverwachte archeologische werkzaamheden van Raakvlak dit voorjaar, zit het restauratiebedrijf Artes Woudenberg nog altijd perfect op schema bij de renovatie van de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle. In de voorbije maanden is er al heel wat herstel aan het metselwerk gebeurd. Het gaat hier zowel om plaatselijk herstel als het volledig opnieuw metselen met nieuwe of gerecupereerde stenen. De zwaarst gehavende zones bevinden zich aan de topgevel aan de kant van de Dorpsstraat en ook grote delen van de vieringtoren. Ook de kroonlijsten rondom het gebouw werden afgenomen en hersteld. Nieuwe eiken moerbalken die ter plaatse werden gemodelleerd op dezelfde ambachtelijke manier zoals in de middeleeuwen, zijn geplaatst in het oudste gedeelte dat als sacrale ruimte zal blijven functioneren. Nagenoeg alle nieuwe ter plaatse samengestelde houten spanten zijn geplaatst.

Metalen spanten voor dak van polyvalente zaal

In het polyvalente gedeelte is een moderne, metalen spantenstructuur gemonteerd en aangebracht. Het metselwerk tussen de kruisbeuken werd afgebroken en wordt momenteel opnieuw gemetseld. De metselaars zijn ook volop in de weer met het optrekken van de dagkanten van de nieuwe, kerk dakvergrote raamopeningen. Binnenin de polyvalente zaal wordt de stalen structuur van de box-in box ruimten samengesteld. Hierin komen de bar, het sanitair en de vergaderlokalen. In de loop van november zal er volop gewerkt worden om het dak te dichten. Tegen eind dit jaar kan men dan beginnen met leggen van de leien. Het architectenbureau Bressers maakt momenteel met de aannemer de planning op voor het luik van de technieken.

Gemetselde toren met stalen spits

Een ander groot werk dat nog op de agenda staat is de inwendige structuur van de toren. Hier moeten de trapconstructie en de vloeren op de verschillende niveaus in de vieringtoren aangepakt worden. Bedoeling is om tegen Pasen 2019 dan de stalen spits van 26 meter hoog op de toren te plaatsen. Als alles volgens schema verloopt, zou Sinterklaas zijn kerk met sacrale ruimte en polyvalente zaal op 6 december 2019  komen inwijden. 

De totale renovatie van dit gemeentelijk gebouw is geraamd op 6.610.00 euro. Via de brandverzekering kan de gemeente wel 4.348.000 euro kerk spitsdakrecupereren bij verzekeraar Ethias.

kerk platform

kerk stelling