8 maart, 2016

Guineese belangstelling voor Cantic@Mare Ensemble

3 Guineese onderneemstersDe drie Guineese onderneemsters, die momenteel onder begeleiding van de organisatie Trias een werkbezoek aan Vlaanderen brengen, hebben niet alleen oog voor hun eigen economische activiteiten, maar willen ook zo veel mogelijk opsteken van het dagdagelijkse en sociaal-culturele leven van onze bevolking. Dit werkbezoek is voor deze dames, die enkel de Malinketaal machtig zijn en voor het eerst buiten Guinée komen, een unieke ervaring, waarvan ze de impressies hun leven lang zullen meedragen. Daarom maakten ze donderdag  3 maart 2016 dankbaar gebruik van de gelegenheid om, op initiatief van Trias-medewerksters Geert Hannon-Horsten en Nadine Martens, ook nog de wekelijkse repetitie van het Knokke-Heistse koor Cantic@Mare Ensemble bij te wonen.

Traditioneel zijn Malinke zelfvoorzienende boeren, die kleine gewassen als pinda’s en gierst in de Sahelregio verbouwen. Volgens mondelinge overlevering stammen de Malinke af van de Wankara, die zo’n kleine 5000 jaar geleden het gebied binnentrokken en zich later over West-Afrika verspreidden. Muziek, zang en dans zijn al eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met de Afrikaanse culturen en zit de Guineese bevolking letterlijk in de genen. Overal en altijd wordt muziek gemaakt in Guinée, dat trouwens al een lange muziektraditie heeft, vooral wat de djembé betreft. Maar deze drie dames zagen het duidelijk veel ruimer en genoten zichtbaar van wat ze op de repetitie te horen kregen. Het koor hield het dan ook opzettelijk bij hun gewone repertoire en oefenden louter de liederen die ze met Pasen in de H. Hartkerk zullen zingen, en enkele werken voor hun jubileumconcert in Guineese onderneemsters dansen2017.

Zoals hun meereizende tolk het verwoordde is zingen voor de Malinke tegelijk vraag en antwoord op het ritme van het leven. Om hun dank en waardering te uiten gaven de dames dan ook op hun beurt een lied ten beste, waarbij de Cantic@Mareleden enthousiast mee in de handen klapten.