9 november, 2017

Gratis openluchtreceptie met swingend 11 november-concert van the Andrews Brothers op het Burgemeester Frans Desmidtplein

vredeswakeNa de vredeswake Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid in de Margaretakerk in Knokke op zaterdag 11 november 2017 om 9.15 uur, zakken jong en oud om 10.45 uur onder de pipetunes On the road to Passchendaele van the For Freedom Pipes & Drums Band in optocht af naar het Burgemeester Frans Desmidtplein. Daar zorgen de pipers samen met de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Heist om 11 uur voor een ingetogen ceremonie waarbij Amazing Grace en Highland Cathedral ongetwijfeld voor kippenvelmomenten zullen zorgen.  De jeugd kan vanaf 10 uur klaprozen (poppies) knutselen onder begeleiding van de Gezinsbond Knokke. De kleine Hannah Van der Jeught van de Federatie voor Open Scoutisme en de Sint-Jansschool draagt er het gedicht “In Vlaamse Velden” voor. De herdenking wordt afgesloten met een gratis openluchtreceptie van Oxfam Wereldwinkel en een swingend optreden van The Andrews Brothers tot 13 uur. In de vooravond, om 17 uur, is er dan nog het herdenkingsconcert The Indian Army in Flanders Fields in het Cultuurcentrum Scharpoord.

The Andrews Brothers

The Andrews Brothers bestaan uit drie zingende soldaten en drie bevallige jonge sweethearts die deze mannen instrumentaal ondersteunen, zoals enkel vrouwen dit kunnen. Corporal Sonny, Johnny en Steve ontmoetten elkaar in The Third Armored ‘Spearhead’ Division. Samen met hun sweeties Rebekka (gitaar), Annebelle (Drum) en Muriel (Contrabas) zorgden ze ervoor dat de andere soldaten en officieren heel even de oorlog konden vergeten en nog eens zorgeloos konden zingen en dansen alsof het gewoon weer 1912 was.

In een show van 75 minuten brengt dit militaire 6-tal vergeten classics, die onze voorvaders uit volle borst meezongen en de moraal hoog hielpen houden. Daarnaast brengen deze muzikanten ook graag wat frissere songs in die typische Andrews Brothers style. Doorspekt met liefdesbrieven, anekdotes van het front, oorlogsgedichten en een streepje humor, zullen de 3 GI-broers je aan het lachen brengen en misschien zelfs een traantje doen wegpinken. Eén ding is zeker! Er zal geswingd, gezongen en gedanst worden alsof het op bevel van de generaal zelf is.

Niet de zoveelste Boogie Woogie Bugle Boy of Mister Sandman. Wel liedjes van de soldaat die zijn vriendinnetje thuis moest achterlaten. Songs uit WO1 en WO2 dus, kleurrijk aangevuld met andere toffe ‘Swing Era Favorieten’ van de geallieerde flinkerd die vol goede moed aan de oorlog begint. Pack up your troubles - It’s a long way to Tipperary - Singin’ in the rain - La mer - Till we meet again en ander geallieerd leuks in het Engels, het Frans, het Italiaans en het Nederlands! Daarnaast spelen ze ook modernere songs, maar dan uiteraard in een oorlogsjasje. De zingende heren in typische GI outfit, de swingende dames in formal ceremony dress met stijlvol colbertje en kokerrok.

The Indian Army in Flanders Fields

Op zaterdag 11 november 2017 om 17 uur vindt in de schouwburg van het CC Scharpoord het wervelend memorial concert The Indian Army in Flanders Fields plaats. ”. Hans Vermeersch, onze grootse muzikale ambassadeur van eigen Knokke-Heistse bodem, pakt ook dit jaar uit met een verrassend en hartverwarmend programma dat het Indische leger ten tijde van de Groote Oorlog in de kijker wil plaatsen. Een rasechte ode aan alle Indische soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid! Tickets zijn helaas niet meer beschikbaar, want het concert is traditiegetrouw intussen al weken volzet. Het concert wordt zoals elk jaar bijgewoond door hooggeplaatste Indische afgevaardigden. Dit jaar zijn volgende prominenten van de partij: Mr. Rakesh K. Arora Counsellor Embassy of India Brussels en Brigadier General Sudhir Kumar Sharma, VSM, Military Attache Embassy of India Paris.