9 januari, 2018

Gouden jubileum Frans Baeckelandt en Marie Zanders

jubileum baeckelandt zandersOp zaterdag 6 januari 2018 vierden Frans Baeckelandt en Marie Zanders hun gouden huwelijksjubileum in restaurant Cédric in de Koningslaan. Frans en Marie stapten op 5 januari 1967 in het huwelijksbootje in Menen. Ze mochten uit handen van schepen Annie Vandenbussche en Philippe Vlietinck een digitaal fotokader en de schriftelijke wensen van het koningspaar in ontvangst nemen.

Frans (° 28/9/1945 in Wevelgem) komt uit een gezin met 6 kinderen. Deze “bende van Baeckelandt” maakte de contreien van Wevelgem onveilig onder leiding van vader Baeckelandt die vlashandelaar was terwijl moeder een kruidenierswinkel runde. Frans leerde voor banketbakker en begon zijn bakkerscarrière in de GB van Kortrijk. Daarna werkte hij 20 jaar in de super GB van Walle om uiteindelijk te promoveren tot manager in de Carrefour van Sint-Denijs Westrem waar hij 'in the bakery' de leiding had over een 15-tal medewerkers. Frans vervulde zijn legerdienst bij de stormfuseliers in de S.B. Housmanskazerne in Antwerpen, beter gekend als de kazerne van de Luchtbal. De legerleiding probeerde hem omwille van zijn atletische kwaliteiten te verleiden om de opleiding voor paracommando te volgen maar Franske zag dit niet echt zitten en wist dit handig te omzeilen. Door het overlijden van zijn vader diende hij het land slechts voor 12 maanden i.p.v. de voorziene 15 maanden.

Marie (° 26/12/46 in Oostende) komt eveneens uit een kroostrijk gezin van 4 kinderen.  Ze liep school in het atheneum van Brugge. Haar vader was rijkswachter-commandant in Zonnebeke en later in Brugge. Papa Zanders is ondertussen al 97 jaar, maar blijft fysiek in vorm dankzij de goede zorgen van zijn energieke vriendin. Marie volgde regentaat mode in Brugge en gaf 18 jaar les in het gemeenschapsonderwijs. Met gezag in de klas heeft ze nooit last gehad, want net zoals haar papa was ze bij haar leerlingen gekend als een echte “gendarme”…

Het paar heeft 1 zoon, Yves die managing-director is bij Metabo België. Hij is gehuwd met Valerie en heeft een grote zoon Maxim van 22 jaar en nog een kleinere bengel van 8 jaar, Elias.

Frans en Marie woonden aanvankelijk in Izegem, maar kwamen geregeld naar Knokke. Veertien jaar geleden hebben ze hun villa in Izegem definitief ingeruild voor een appartement in de Koningslaan. Frans is heel sportief en gaat regelmatig lopen op het strand. Hij neemt ook deel aan de gemeentelijke strandlopen. In de winterperiode houdt hij van skiën. Het echtpaar heeft een tijdje overwinterd in Spanje, maar gaat binnenkort weer op reis naar Noord-Italië. Omdat Marie problemen heeft met haar knie, opteert ze in plaats van skiën voor wandelen. Thuis houdt ze zich vooral bezig met lezen en het huis netjes houden.