19 april, 2017

Geslaagde Surfdag met Hawaïaan Tom Pohaku

Tom Pohaku en Frank VanleenhovePaasmaandag 17 april 2017 stond in het Cultuurcentrum Knokke-Heist volledig in het teken van de Surfexpo “The Cult of Cool”. Tom Pohaku Stone kwam immers samen met zijn familie over van het eiland Oahu (Hawaï) en zal gedurende zijn tiendaags verblijf in onze badplaats op authentieke Hawaïaanse manier enkele unieke houten surfboards carven. Tom (65) is de vader van Josh en Jason Stone, 2 wereldkampioenen windsurfen, en zelf een bedreven big wave surfer die overal ter wereld gevraagd wordt om zijn boardcarving kunsten te demonstreren. Op de expo toont hij een deel van zijn collectie boards, goed voor een waarde van 2 miljoen US dollar!

Maandagmorgen zat Cultuurcafé dan ook goed gevuld voor zijn interview met Frank Vanleenhove en werden alle aanwezigen ondergedompeld in de Hawaiaanse levensstijl. De dag begon met een traditionele zang om iedereen te verwelkomen, waarna Tom voluit vertelde over zijn jeugd op Waikiki beach, waar hij leerde surfen van Duke Kahanamoku, zijn eerste surfervaringen op Hawaïaanse golven en North shore, zijn professionele surfperiode waarna hij lifeguard werd om surfers en roekeloze zwemmers veilig aan wal te helpen… Over vele generaties heen behouden hij en zijn familie de oorspronkelijke taal en gebruiken, en is hij de allerlaatste carver ter wereld die de oorspronkelijke boards blijft produceren. De vele aanwezige surfers hadden ook vele vragen over het surfen zelf op Hawaï, wat ze moeten doen als ze daarheen gaan, hoe zich gedragen tegenover de lokale surfers, en de loerende gevaren zoals ondiepe koraalriffen en haaien… Als apotheose vergezelden ze Tom allemaal naar boven op de kinderen kijken toesurfexpo zelf waar ze een carve demonstratie kregen en zelf aan de slag mochten op de hawaiaanse houtsoorten.

Deze week staan nog clinics op het programma met de afdeling houtbewerking van de Makz, en op woensdagnamiddag zijn de Surfers Paradise Rats aan de beurt om een eigen board te carven. Iedereen is nog de hele week welkom op de Surfexpo waar Tom aan het werk is en je graag verder helpt als je een authentiek Vlaams houten surfboard wilt carven. Ook groepen kunnen boeken, via het Cultuurcentrum Knokke-Heist, tel. 050 630 430, cc.ticket@knokke-heist.be

Na de middag kwamen de allerjongsten aan bod en konden ze surfboard sleuetelhangers maken, genieten van “Surf’s Up” (met Frank Vanleenhove als één van de surfdende pinguins) terwijl het om 16 uur tijds was voor het live optreden van de Seagulls. De surfdag werd afgesloten met de surffilm “Chasing Mavericks”.

Het volgende hoogtepunt van deze dagelijks lopende en gratis te bezichtigen surfexpo is op 30 april de “lei day” op Surfers Paradise, waar men zal proberen zoveel mogelijk surfers te verzamelen voor een grote peddle out en het vormen van een “circle of surf” naar Hawaïiaanse gewoonte. Wens je deel te nemen maar heb je geen surfboard kan je die reserveren via info@surfersparadise.be

een beetje uitlegDe Circle of surf wordt gevolgd door een live optreden en een echte surf en turf BBQ. De surfexpo zelf is te nog te bezichtigen tot eind mei.