11 april, 2018

Familiezorg West-Vlaanderen vzw dankt vrijwilligers

vrijwilligers ThuiszorgIn volle paastijd zegt de thuiszorgdienst Familiezorg West-Vlaanderen vzw van harte dank aan haar vrijwilligers voor hun onmisbare inzet in de thuiszorg, dag én nacht. De dienst voor oppashulp van Familiezorg West-Vlaanderen vzw bood in 2017 in regio Knokke ruim 1600 uren oppas en assistentie. In het totaal boden deze vrijwilligers hulp via meer dan 600 assistentiebeurten overdag en een 40-tal nachtzorgbeurten. Familiezorg West-Vlaanderen vzw blijft op zoek naar helpende handen! Een engagement als vrijwilliger is soepel: overdag of ’s nachts, in de week of in het weekend, aantal uren volgens eigen mogelijkheden én in de eigen regio. Bovendien krijgen de vrijwilligers bij Familiezorg West-Vlaanderen vzw regelmatig de kans om deel te nemen aan vormings- en ontmoetingsmomenten, zijn ze verzekerd en ontvangen ze een kostenvergoeding. (foto Anne-Marie Maertens)

Onmisbaar in de thuiszorg
“Vrijwilligers in de thuiszorg hebben een gouden hart”, zegt Christa Geysens, diensthoofd van Familiezorg West-Vlaanderen vzw in de regio Knokke. “Ze zijn een onmisbare aflossing van de mantelzorg (= partners, ouders, kinderen, vrienden… van zorgbehoevende personen). Bovendien zijn vrijwilligers een niet weg te denken aanvulling op de professionele zorg. In veel situaties blijft de thuiszorg net dankzij vrijwilligers haalbaar.”

Wat doen vrijwilligers in de thuiszorg?

Vrijwilliger zijn, dat is luisterend aanwezig zijn en kleine zorgtaken van het dagelijkse leven opnemen (koffie zetten, helpen bij verplaatsingen binnenshuis…) Maar het is nog zoveel meer: samen genieten, samen plezier maken, samen een wandeling maken of een andere activiteit ondernemen…

Ook ’s nachts zijn vrijwilligers actief. Ze waken of assisteren en geven zo de broodnodige rust aan partners of kinderen van zorgbehoevende personen.

Veel verschillende noden

De thuiszorg kent heel veel verschillende zorgnoden. Sommige vrijwilligers zijn actief bij kinderen en jongeren met een beperking. Anderen kiezen voor een engagement in de zorg voor personen met dementie. Nog anderen bieden zorg bij chronisch zieke mensen of in palliatieve situaties. Een aantal vrijwilligers gaat ook heel bewust op weg met mensen die een beperkt sociaal netwerk hebben en nood hebben aan regelmatig contact. De variatie in de thuiszorg is groot! Wie geïnteresseerd is om zelf vrijwilliger te worden in de thuiszorg of wie een beroep wil doen op een thuiszorgvrijwilliger, is welkom in het regiohuis van Familiezorg West-Vlaanderen vzw, Albertlaan 65, 8300 Knokke-Heist, tel. 050 60 99 86, knokke@familiezorg-wvl.be, www.familiezorg-wvl.be