16 februari, 2018

Exotische goudvissen en schildpadden uit vijver van Willemspark gevist

vangen goudvissen schildpadden willemsparkOp vraag van de gemeentelijke dienst Milieu & Natuur zakte de firma Sportvisserij Vlaanderen op vrijdag 16 februari 2018 af naar het Directeur-generaal Willemspark om daar goudvissen en schildpadden te vangen. De gevangen dieren worden daarna veilig overgebracht naar een nieuwe locatie. Tegen de middag waren er al meer dan 400 goudvissen gevangen. De schildpadden zitten nog ingegraven voor hun winterslaap. Met het oog op hun welzijn worden zij nu ongemoeid gelaten. Deze dieren zullen dan normaal in mei gevangen en overgebracht worden naar een nieuwe locatie.

Het verplaatsen van de goudvissen (een Aziatische karpersoort) en roodwangschildpadden is nodig om de biodiversiteit in en rond de ecologische vijver van het Willemspark te kunnen beschermen. Deze dieren zijn immers niet op natuurlijke manier in de vijver beland. Het gaat om gedumpte exemplaren van particulieren die de zorg voor de dieren niet meer op zich wilden nemen. De vijver in het “bosje van Heist” wordt al vele jaren gebruikt als dumpingplaats voor exotische goudvissen en roodwangschildpadden.

Dit komt de biologisch evenwicht in en rond de vijver niet ten goede. De schildpadden vallen eenden (vooral kuikens) en vissen aan. En ook salamanders en kikkers zijn niet veilig voor de dieren. Daarnaast zorgen de grote aantallen goudvissen voor zuurstoftekort in de vijver.

vangen goudvissen schildpadden willemspark

 

 

 

 

 

 

 

 

vangen goudvissen schildpadden willemspark

 

 

 

 

 

 

 

 

vangen goudvissen schildpadden willemspark