6 november, 2017

Doe ‘ZwInspiratie’ op in het Zwin Natuur Park

Zwin Natuur ParkOp donderdag 9 en 23 november 2017 en donderdag 7 en 21 december 2017 organiseert de Provincie West-Vlaanderen workshops en voordrachten voor volwassenen rond typische Zwin-fenomenen, of ‘ZwInspiraties’, in het Zwin Natuur Park. De workshops en de voordrachten vinden telkens plaats van 14 tot 17 uur. Inschrijven is noodzakelijk via www.zwin.be. Het toegangsticket verleent ook toegang tot het park.

Voordracht ‘Vriezeganzen’

Op donderdag 9 november kunnen deelnemers tijdens de voordracht ‘Vriezeganzen’ meer te weten komen over de vriezeganzen die in het najaar neerstrijken in het Zwin Natuur Park. Vragen zoals ‘Wat zijn vriezeganzen?’, ‘Waar komen ze vandaan?’ en ‘Zullen de vriezeganzen blijven komen als het niet meer vriest?’ worden beantwoord. Tijdens de voordracht worden beelden getoond van de vogels, daarna gaan de deelnemers de vogels spotten tijdens een wandeling met een Zwingids. Afsluiten gebeurt in Zwinbistro The Shelter met een stukje taart en koffie.

Kookworkshop ‘Zilte Zondes’

Op donderdag 23 november neemt een Zwingids de deelnemers mee op wandeling in de Zwinvlakte voor een kennismaking met de typische Zwinplanten en -kruiden. Aansluitend worden de planten in de kookklas verwerkt in gerechtjes die ook geproefd kunnen worden. De kookworkshop is een ideale manier om nieuwe ingrediënten en smaken te verkennen.

Voordacht ‘Biomimicry en slimmigheidjes in de natuur’

Op donderdag 7 december worden deelnemers in de voordracht ‘Biomimicry en slimmigheidjes in de natuur’ wegwijs getoond in de innoverende oplossingen die de natuur bedacht heeft over miljoenen jaren evolutie.

Na de voordracht gaat de Zwingids in het Zwin Natuur Park op zoek naar natuurlijke elementen die de mens hebben aangezet om innovatieve oplossingen te vinden. Bijvoorbeeld, de vleugels van vogels zijn afgestemd om zo min mogelijk energie te verbruiken tijdens het vliegen, zo wordt er gekeken om vliegtuigvleugels te ontwikkelen die kunnen veranderen tijdens het vliegen om brandstof te besparen en snellere vluchten mogelijk te maken.

Afsluiten gebeurt in Zwinbistro The Shelter met een stukje taart en koffie.

Kruidenworkshop

Op donderdag 21 december leren deelnemers, tijdens de kruidenworkshop onder leiding van een herboriste, welke kruiden soelaas kunnen bieden voor typische winterkwaaltjes. Er worden kruidige zalfjes en drankjes gemaakt, die mee naar huis genomen mogen worden. Afsluiten gebeurt steeds met een drankje en een hapje.

Praktisch - ‘ZwInspiratie’

 • Data: donderdag 9 en 23 november en donderdag 7 en 21 december telkens van 14 tot 17 uur
 • Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
 • Prijs:
  - Voordracht ‘Vriezeganzen’: 15 euro (toegang tot het park, voordracht, begeleide wandeling, koffie en taart inbegrepen)
  - Kookworkshop ‘Zilte Zondes’: 25 euro (toegang tot het park, kookworkshop en zelfbereide maaltijd inbegrepen)
  - Voordacht ‘Biomimicry en slimmigheidjes in de natuur’: 15 euro (toegang tot het park, voordracht, begeleide wandeling, koffie en taart inbegrepen)
  - Kruidenworkshop: 25 euro (toegang tot het park, kruidenworkshop en verschillende kruidenbereidingen inbegrepen)

 

Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen aan de workshops en maximaal 100 personen aan de voordrachten.

Meer info: www.zwin.be