8 november, 2017

Beklijvende vredeswake op 11 november met een greep uit het oorlogsproject Lieve meter

Vredeswake afficheOp zaterdagmorgen 11 november 2017 organiseert het gemeentebestuur voor de 11de keer de vredeswake Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid. Om 9.15 uur verwelkomen muzikanten Jan Huylebroeck (piano – serpent) en Wim Van Volsem (fagot) de genodigden in de Margaretakerk in Knokke met een prachtig preludium. Om 9.30 uur stipt geven de For Freedom Pipes & Drums met Celtic Bolero het startsein voor de eigenlijke vredeswake. Die wordt doorspekt met teksten van leerlingen en leerkrachten uit de Knokke-Heistse scholen. Maar dat is nog niet alles, want we krijgen ook een exquise selectie voorgeschoteld van liederen uit het oorlogsprogramma Lieve Meter van muzikanten Bart Vandekerkhove (zang en woord), Stan Driesen (piano, accordeon en mondharmonica) en Johan Vandendriessche (fluiten).

Muzikaal en audiovisueel spektakel

Rode draad van de vredeswake is een beklijvend audiovisueel spektakel dat op de achtergrond op groot scherm geprojecteerd wordt. Het rijgt de verschillende onderdelen naadloos aan elkaar. Zo krijg je er pakkende getuigenissen en teksten voor de kiezen van een waaier van leerlingen en leerkrachten. Zo brengen leerlingen Zoë Dekoninck (3de leerjaar) en Emily Gryson (4de leerjaar) van De Pluim een pakkend gedicht over bruggen bouwen. Ook de MAKZ is van de partij met Emmelie Vlaeminck (13 jaar uit 2A Latijn) die het gedicht ‘Vrede is niet zomaar een woord’ voordraagt, een gedicht geschreven door een andere leerlingen, Kiara De Pauw (13 jaar uit 2A handel). Leerkracht Katleen Valcke uit de 2de en 3de graad van OLVTD Campus Heist maakt ons dan weer stil met een strijdgedicht voor de rechten van kindvluchtelingen, geschreven door Axelle, een leerlinge van het Kardinaal Van Roey-instituut in Vorselaer.

En ook het Sint-Bernardusinstituut is naar jaarlijkse gewoonte goed vertegenwoordigd. Zij brengen een beklijvende tekst ‘Een moment van inkeer’ met leerlingen Jasmine El Allami, Ruben Van Den Bruaene, Delphine Nobus, Korneel van de Vijver, Renée van Heijningen, Charlotte Cleynen, Giovanni Hauman, Montassar Ben Chikha, Magalie Segaert, dit alles onder leiding van leerkracht Dominiek Segaert. Die laatste brengt ook nog een bezinnende tekst van Socrates: ‘De schat van vrede door de drie zeven’.

Daarna brengen juf Natalie De Groote en leerlingen Sadaaq, Olivia, Sofie en Fenna van het 5de en 6de leerjaar van Het Anker ons een unieke ‘Kijk op de actualiteit’. En de leerlingen van het 3de leerjaar van VBS OLVO Heist zingen onder begeleiding van leerkracht Hilde De Leyn het lied ‘Nooit meer kind’ van Kinderen voor kinderen.

Lieve meterTot slot laten ook priester Philippe van den Driessche, Father Augustine Nwaekwe van de Anglicaanse kerk, Alexander Eberson van de Protestantse Kerk en aartspriester Bernard Peckstadt van de Orthodoxe Kerk laten zich niet onbetuigd. Ze doen ons via tekst en gebed stilstaan bij de gruwel van de oorlog.

Hartverwarmende oorlogsmuziek uit het project Lieve Meter

Lieve Meter is de naam van een programma dat de muzikale geschiedenis van Wereldoorlog I in de kijker plaatst.  Lieve Meter bulkt van de cabaret-, soldaten-, mars- en luisterliederen, die versterkt worden door brieven, verhalen en poëzie van o.a. Ernest Claes, Paul Van Ostaijen, Cyriel Buysse en anonieme frontstrijders… Tijdens de Vredeswake brengen de bezielers van het programma voor ons dus een selectie van deze liederen. Meer info over het volledige programma vind je op www.bartvandekerkhove.be/lievemeter.

          Bart Vandekerkhove - zang en woord

•          Stan Driesen - piano, accordeon en mondharmonica

•          Johan Vandendriessche – fluiten