6 september, 2018

AZ Zeno duurzaam naar het werk met ‘De testkaravaan komt er aan!’

testkaravaanVan donderdag 6 september tot en met donderdag 20 september 2018 is ‘De testkaravaan komt er aan!’ te gast bij het AZ Zeno in Knokke-Heist en Blankenberge. In totaal schreven 132 personeelsleden zich in voor de campagne: 113 personeelsleden van de campus in Knokke-Heist en 19 personeelsleden van de campus in Blankenberge.

‘Test het uit’-principe

Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van 86 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 65 elektrische fietsen en 8 speed pedelecs kunnen ze bakfietsen, vouwfietsen, fietskarren, enz. uittesten. Ook bus- en treinpassen, Blue bikes en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt twee weken.

16 bedrijven nemen deel in 2018

Dit jaar nemen iets meer dan 7000 werknemers uit 16 West-Vlaamse bedrijven deel aan ‘De testkaravaan komt er aan!’, onder andere Milcobel uit Langemark-Poelkapelle, BEP Europe uit Brugge, AZ Sint-Lucas uit Brugge, PepsiCo uit Zeebrugge, Deltagroep uit Kortrijk, WZC OLV Middelares uit Rekkem, politiezone De Gavers (Harelbeke-Deerlijk) en de gemeentebesturen van Koksijde, Oostkamp, Deerlijk, Menen en Wielsbeke.

Wedstrijd voor personeel dat duurzaam naar het werk komt

Ook personeelsleden die al duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met als hoofdprijs een elektrische fiets of een tablet per deelnemend bedrijf.

Feestelijke afsluiter op vrijdag 21 september

Op vrijdag 21 september 2018 om 11 uur is er de prijsuitreiking van de campagne bij AZ Zeno in de campus Knokke-Heist (Kalvekeetdijk 260, Knokke-Heist).

Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’

2018 is al het vijfde jaar van de provinciale campagne. Ook in 2014, 2015, 2016 en 2017 deed de campagne tal van bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2017 legden 5.728 deelnemers 1.507.710 duurzame kilometers af en bespaarden ze 198 ton CO2.

Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat 39,60 % van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58 % doet dit vooral met de elektrische fiets.

De provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’

Ter uitbreiding van de campagne trekt de Testkaravaan ook naar de gemeenten. Dankzij dit project krijgen inwoners van West-Vlaamse gemeenten de kans om gedurende twee weken gratis een elektrische (bak)fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen ervan te ontdekken.

Het project vindt later in 2018 plaats in Lichtervelde, Lo-Reninge en Koksijde. Eerder dit jaar was de Testkaravaan al te gast in Houthulst, Blankenberge en Diksmuide.