17 maart, 2017

Adolphe Sax en de Saxofoon door Karel Goetghebeur en het Beaufour Saxophone Quartet

Op dinsdag 21 maart 2017 om 20 uur organiseert het Davidsfonds Westkapelle in het kader van de Nacht van de geschiedenis een geanimeerde lezing over Adolphe Sax en de Saxofoon. Deze lezing door Karel Goetghebeur in het Parochiaal Centrum Westkapelle wordt muzikaal omlijst door het Beaufour Saxophone Quartet.

Karel Goetghebeur

De in Oostende geboren Karel Goetghebeur (1978) is de oprichter en bezieler achter Adolphe Sax & Cie.  In 2012 verkreeg hij de rechten op de naam “Adolphe Sax & Cie” en vanaf toen produceert hij saxofoons volgens het concept van ‘een oude boring met een moderne applicatuur’. Hij brengt saxofoons op de markt zoals Adolphe Sax het bedoelde: een goede klank met een hoog speelgemak en hoogstaande kwaliteit.  Hij komt ons vertellen over de geschiedenis van Adolphe Sax en zijn Cie en natuurlijk ook over de saxofoon in al zijn aspecten.

Adolphe Sax

Hij werd geboren in Dinant op 6 november 1814 en was oudste zoon van Charles-Joseph Sax, instrumentenbouwer en eigenaar van een fabriek voor blaasinstrumenten in Brussel. Hij begon zijn muzikale opleiding in 1828 aan de Brusselse Koninklijke Muziekschool.  Op de Brusselse industrietentoonstelling van 1841 liet Adolphe Sax voor het eerst een eigen creatie aan het publiek horen: de saxofoon! Adolphe Sax kreeg in 1846 een patent op zijn uitvinding de saxofoon. Hij won een gouden medaille bij de Parijse industrietentoonstelling in 1849.  Zijn atelier verkocht ongeveer 20.000 instrumenten tussen 1843 en 1860. Vlak voor hij op 7 februari 1894 op 80 – jarige leeftijd overleed, was hij bang dat zijn levenswerk voor niets was geweest.  De saxofoon was ingeworteld in de bandmuziek, maar nog weinig in de klassieke muziek. Hij had niet kunnen vermoeden dat zijn creatie de oceaan zou oversteken naar de Verenigde Staten door de Spaans-Amerikaanse oorlog rond 1900 en daarna zou uitgroeien tot een icoon van de Amerikaanse muziek.

Beaufour Saxophone Quartet

5 jaar geleden besloten 4 rabiate saxofonista’s uit de West-Vlaamse harmonie -orkestmiddens in kwartetbezetting een eigen ensemble op te richten. Onder de groepsnaam “Four for Music” verwierf het kwartet zijn coherente en krachtige sonoriteit, met een opmerkelijk repertoire van uiteenlopende stijlperiodes, vormen en genres.  Ingetogen serene barokfuga’s en vrolijke ragtime fratsen werden zorgvuldig in evenwicht gehouden door de toewijding van het vierschap, dat bovendien niet zelden instond voor eigen bewerkingen van mijlpalen uit ruim 300 jaar westerse muziekgeschiedenis.

Een resolute keuze voor afgebakende projecten en het vooruitzicht op een paar interessante co - producties bezorgden het kwartet een nieuw elan.  Onder de nieuwe naam “Beaufour” zet het hernieuwde kwartet in op windkracht 4.

Samenstelling:  Sopraansax: Johan Michels

                         Altsax:          Lode Desplancke

                         Tenorsax:     Matthias Casselman

                         Baritonsax:   Erik Dhondt

Prijs: € 10 met DF Cultuurkaart, € 12 voor niet-leden, drankje inbegrepen.

Inschrijven bij de bestuursleden of via overschrijving voor 18 maart 2017.