Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Dialecten aan de Oostkust door Em. Prof. Magda Devos i.p.v. Em. Prof. Jacques Van Keymeulen

Op vrijdag 29 maart 2024 om 20 uur brengt niet Em. Prof. Jacques Van Keymeulen een boeiende avond over de Vlaamse en Zeeuwse dialecten, maar wel Em. Prof. Magda Devos. Jacques Van Keymeulen is onverwacht gehospitaliseerd. Magda Devos zal de dialecten aan de Oostkust maar ook in en rond Zeeuws-Vlaanderen openbaren in het Cultuurcentrum Scharpoord. Zij is te gast bij Davidsfonds Knokke (in samenwerking met Volksontwikkeling/Kneistse Cultuurkaart en Cultuursmakers Knokke-Heist).



Magda Devos onthult voor haar publiek het Noordzee-Germaans in de Vlaamse dialecten. Het gaat om taalkenmerken die wij erfden van het Noordzee-Germaanse volk dat zich tijdens de Germaanse volksverhuizingen zowel in Vlaanderen (West-, Oost- en Frans-Vlaanderen) en Zeeland als in Engeland heeft gevestigd: de Saksen. Vandaar dat het meest ouderwetse Vlaams, het West-Vlaams, nog veel taalkenmerken gemeen heeft met de Engelse dialecten en/of de Engelse standaardtaal. Het Oost-Vlaams daarentegen heeft zijn Noordzee-Germaans karakter grotendeels verloren. Hoe dat gekomen is, zal zij natuurlijk ook uitleggen. De uiteenzetting wordt met vele voorbeelden door Magda Devos toegelicht, op een manier die voor iedereen verstaanbaar is en zonder veel taalkundig abracadabra.

Em. prof. Magda Devos schetst de geschiedenis van de Vlaamse streektalen, met bijzondere aandacht voor de dialecten die gesproken worden aan de Vlaamse en Zeeuwse kust. Zowel Oost- als West-Vlaams zijn in oorsprong Noordzee-Germaans, zoals het Engels en het Hollands, en anders dan het Brabants en het Limburgs, die zich ontwikkelden uit het Frankisch, een continentale Germaanse taalvariëteit. Terwijl het Oost-Vlaams in de loop van de tijden veel van zijn oude, Noordzee-Germaanse kenmerken heeft verloren, is er in het West-Vlaams en in het bijzonder het kust-West-Vlaams nog heel wat van dat erfgoed tot op vandaag bewaard. Magda Devos illustreert haar verhaal met tal van voorbeelden en dialectkaartjes. Het wordt dus een boeiende slotavond!



Info:

Annie Poissonnier - voorzitter Davidsfonds Knokke - annie.poissonnier@gmail.com - 0474 291968 - www.knokke.davidsfonds.be 

 

Dominiek Segaert - voorzitter Cultuursmakers & Volksontwikkeling Knokke-Heist - dominiek.segaert@skynet.be - 0479 691865 - www.cultuursmakers.be/knokke-heist 



Toegang: 10 €

Leden Cultuursmakers, Davidsfonds, studenten slechts 8 €



Volledig gratis voor de abonnees van Kneistse Cultuurkaart / Volksontwikkeling Knokke-Heist op vertoon van hun gezinskaart (verkrijgbaar aan 40 euro aan de ingang. Vraag ernaar!)



Geen reservaties.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter