Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Het For Freedom Museum Knokke-Heist viert zijn 15de verjaardag

Op donderdag 25 april 2024 is het precies 15 jaar geleden dat het For Freedom Museum zijn deuren opende in aanwezigheid van tal van prominenten. Het waren toenmalig burgemeester Graaf Leopold Lippens die samen met voormalig gouverneur van West-Vlaanderen, Paul Breyne en defensieminister Pieter De Crem, het lint doorknipten. 

Canadese veteraan Adrien Boivin
Curator Freddy Jones had 15 jaar geleden voor de gelegenheid speciaal uit Chicoutimi in het Canadese Québec oudstrijder luitenant-kolonel Adrien Boivin, Régiment de la Chaudière, laten overkomen. Adrien was door de Duitsers gevangen genomen in Oostburg oktober 1944 en met een 120-tal strijdmakkers ondergebracht in het Dorchester Hotel te Knokke en bevrijd op 1 november ‘44. Hij werd bij de bevrijding gefilmd in de documentaire De Laatste Witte Vlag en na heel wat speurwerk kon zijn adres teruggevonden worden en was hij bereid de opening van het For Freedom Museum bij te wonen. In die 15 voorbije jaren vonden héél wat Canadese en Britse oudstrijders de weg naar het museum en het aantal geïnteresseerden in de geschiedenis van WO II, steeg gestaag. Momenteel ontving het museum tot op vandaag 118.000 bezoekers van maar liefst meer dan 88 nationaliteiten. Het palmares van het For Freedom team is dan ook opmerkelijk. 

Audiobeleving door Lucas Van den Eynde
De audiobeleving in 4 talen, (in het Nederlands ingesproken door acteur Lucas Van den Eynde) wordt door iedereen gewaardeerd en zorgt ervoor dat de bezoeker begrijpt wat de Slag om de Schelde betekende en waarom de Zwinstreek het laatste stukje België was dat werd bevrijd.

Dankzij het VRT Een-programma Andermans Zaken kwam het museum op de buis in tal van Vlaamse gezinnen en verscheen het zelfs op de Waalse en Franse zenders.

In de laatste 3 jaren werden de 2 loodsen volledig ingericht als volwaardig verlengstuk van het museum met als thema “21 st Army Group-Monty’s Men”, een ode aan de meer dan 660.000 soldaten die een groot deel van West-Europa bevrijdden en “Wings For Freedom” de strijd in de lucht boven Belgische bodem. 

Burgemeester Frans Desmidt Terras
De kers op de taart is de overkapping van de binnenkoer die zal toelaten thema-tentoonstellingen en lezingen te organiseren in de nabije toekomst. Ter ere van wijlen burgemeester Frans Desmidt, omgekomen in het concentratiekamp Buchenwald op 25 november ’44 zal deze nieuwe uitbreiding omgedoopt worden tot het burgemeester Frans Desmidt Terras. Deze verwezenlijkingen kwamen tot stand dankzij de financiële steun van het gemeentebestuur Knokke-Heist, Bib burgemeester Frans Desmidt, Westtoer, Toerisme Vlaanderen en de schenkingen en medewerking van héél wat vrienden en sympathisanten. 

Gratis koffie of frisdrank tot 9 mei
Het team For Freedom vrijwilligers zorgde in al die jaren voor een permanente ondersteuning waarvoor onze oprechte dank”, vertelt Danny Jones. “Nog steeds overtuigd dat oorlog alleen in een museum hoort, beseffen we dat ons nog een serieuze en lange taak te wachten staat. Om deze 15de verjaardag te vieren schenkt het For Freedom Museum vanaf donderdag 25 april tot O.L.V. Heer Hemelvaart 9 mei 2024 aan iedere museumbezoeker alvast een gratis koffie of frisdrank en brengen we een toast op de volgende 15 jaar!” aldus Danny Jones.  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter