17 september, 2013 - 31 december, 2014

10 jaar Oxfam Wereldwinkel en Solidariteit

Oxfam teamZaterdag 14 september vierde Oxfam Knokke-Heist de 10 jarige lokale samenwerking tussen Oxfam Wereldwinkels en Oxfam Solidariteit.  De locatie in de Kerkstraat was het feestadres. Grote trekpleister was de modeshow met tweedehands kledij, in de voor- en namiddag.  Veertien vrijwilligers showden de kledij als professionele mannequins. De modeshow was een succes en zorgde voor een grote opkomst.

Naast de zeer verzorgde kwaliteitsvolle tweedehands kledij leerden de aanwezigen de producten van eerlijke handel kennen, bij het proeven van enkele uitgelezen wijnen, uit Chili en Zuid-Afrika. Ook de Lake Kivu koffie uit Congo werd goed gesmaakt. De allerkleinsten konden zich gratis laten schminken.

Op het einde van de dag werd onder de klanten een tweedehands computer en een geschenken mand met Eerlijke producten verloot.

Oxfam medewerkersOxfam Solidariteit is niet nieuw in Knokke-Heist. In de jaren 70 en 80 was er een Oxfam Gift shop op de Zeedijk in Knokke. De oprichter van Oxfam in België, Baron Allard en zijn echtgenote waren hiervan de initiatiefnemers. Toen het gebouw gesloopt werd, verdween Oxfam tijdelijk uit onze gemeente.

In de jaren 80 ontstond in deelgemeente Heist enige jaren een Wereldwinkel, opgericht door enkele geëngageerde jongeren.

Begin 2003 sloegen Oxfam Wereldwinkels, Oxfam Solidariteit en een handvol vrijwilligers de handen in elkaar om Oxfam Knokke-Heist nieuwe leven in te blazen. En met succes!  Oxfam is een begrip geworden in onze gemeente. Ondertussen zijn er 29 vrijwilligers aan de slag.