Klassiek Leeft Vurig 2017

Voor het 2de seizoen op rij is Marcel Ponseele aangezocht als curator van Klassiek Leeft Vurig. Het concept is ongewijzigd: de schitterende locatie blijft en enthousiaste musici brengen aanstekelijke muziek die soms knettert en spettert maar die vooral veel warmte geeft. Ontdek hieronder het programma en de ticketverkoop start op 23/11/2017 vanaf 8.30 uur.

Ruth Van Killegem

Jan De Winne

       

 Zaterdag 3 februari om 20 uur - Sint-Vincentiuskerk

Il Gardellino

Blokfluit versus traverso

 

Ruth Van Killegem, blokfluit - Jan De Winne, traverso - Joanna Huszcza, Michiyo Kondo, viool - Ingrid Bourgeois, altviool - Bernard Woltèche, cello - Frank Coppieters, contrabas - Guy Penson, klavecimbel

Einde 17de eeuw ontstaat de barokke vorm van de meeste blaasinstrumenten. In het begin kent de blokfluit een immens succes. Tientallen componisten schrijven briljante bladzijden voor dit instrument.

Ondertussen verovert de traverso met zijn donkere, meer intieme klankkleuren de gevoelige harten in de salons. Waar de blokfluit symbool is van vreugde en levensenergie, wordt de traverso in opera’s ingezet om liefdesverdriet uit te drukken. Bij de cantates van Bach illustreert de traverso de meest spirituele momenten.

Meer en meer virtuoze fluitisten verleggen de grenzen van de traverso en vanaf de jaren 1730 wordt het een populair instrument bij de aristocratie. Deze nieuwe mode verdringt de blokfluit naar het tweede plan. Terecht?

Ruth Van Killegem en Jan De Winne verdedigen elk hun instrument. Uiteindelijk triomfeert de Muziek.

Bestel je tickets voor Klassiek Leeft Vurig op 3/02/18 via onze webshop - klik hier

 

Griet De Geyter (c) Bart Vandewege

 Kris De Smet

 

 Zaterdag 10 februari om 20 uur - Sint-Vincentiuskerk 

Valentijn

De liefde staat deze avond centraal! Met drie voorstellingen veroveren we jullie harten met liefdesliederen van door de eeuwen heen.

Griet De Geyter & Wim Maeseele

Net zoals vandaag waren liefdesliederen in de renaissanceperiode zeer populair, al zong men in die tijd vooral over de hoofse liefde.

Sopraan Griet De Geyter en luitist Wim Maeseele gingen voor dit concert op zoek in de oude muziek naar de allermooiste love songs. Uiteindelijk kwamen ze o.a. terecht bij de liederen van John Dowland en tijdgenoten. Met zoetgevooisde melismen, passionele liefdesverklaringen en treurige liefdesverdriet lamenten voert dit duo je een paar eeuwen terug de tijd in.

Kris De Smet & Wouter Deconinck

In 2014, na het allerlaatste concert van De Nieuwe Snaar in het Sportpaleis, nam Kris De Smet voorlopig afscheid van het podiumleven. Drie jaar later doet een gesprek met Marcel Ponseele hem goesting krijgen om de podiumtrap terug te bestijgen…

Samen met Wouter Deconinck (begenadigd klavecinist en organist, oprichter van het Hildebrandt Consort en notoir Bach specialist) doet hij een greep uit het snaarrepertoire om een aantal liedjes in een verrassend jasje te steken en opnieuw uit te voeren. Liefdesliedjes in het snaaruniversum? Jawel, ze bestaan wel degelijk, weliswaar met een hoek af of met een scherp dan wel rafelig randje.

Broken Heart Trio

Ramsy Irany: gitaar, zang - Kevin Van Staeyen: viool, zang - Pieter Vandeveire: contrabas, zang

Het Broken Heart Trio brengt muziek die brandt van verlangen naar de onbereikbare liefde. Met zeemzoete melodieën, overgoten met close harmony en een vleugje humor, laten ze u wegdromen bij liedjes over galante mannen en platonische liefdes.

Bestel je tickets voor Klassiek Leeft Vurig op 10/02/18 via onze webshop - klik hier. 

 Raymond van het Groenewoud

   

 Zaterdag 17 februari om 20 uur - Sint-Vincentiuskerk

Raymond en Marcel

Kreten en gefluister

 

Raymond van het Groenewoud - Marcel Ponseele - Jan De Winne - Joanna Huszcza, Michiyo Kondo - Kaat De Cock - Benjamin Glorieux - Guy Penson

Dat Raymond van het Groenewoud van Bach houdt, is een publiek geheim. Raymond & Marcel knippen het klassieke oeuvre wat bij en introduceren de Haute Coiffure van Erato, de muze van het Lied en de Lyriek.

Met het programma Raymond & Marcel slaat Il Gardellino een brug tussen de klassieke muziek en de popwereld met Bach als leidraad.

De ontroerende poëzie van Raymond van het Groenewoud en het zielenvoedsel van Bach worden u geserveerd met gouden lepeltjes. Een avond voor fijnproevers!

Bestel je tickets voor Klassiek Leeft Vurig op 17/02/18 via onze webshop - klik hier

 

Marcel Ponseele

   

 Zaterdag 24 februari om 20 uur- Sint-Vincentiuskerk Ramskapelle

Marcel Ponseele

De Gran Partita KV361 van W.A. Mozart

 

Jan De Winne, traverso - Marcel Ponseele, Taka Kitazato, hobo - Benjamin Dieltjens, Jean-Philippe Poncin, klarinet - Vincenzo  Casale Philippe Castejon, bassethoorn - Philippe Miqueu, Alain Derijckere, fagot - Allessandro Denabian, Mark Demerlier, Johan Vanneste, Frank Clarysse, hoorn - Frank Coppieters, contrabas

Dit meesterwerk voor hobo’s, klarinetten, bassethoorns, fagotten, natuurhoorns en contrabas wordt u gebracht door de crème de la crème van historische blazers onder leiding van Marcel Ponseele. Zij brengen bovendien een nieuw werk ten gehore, speciaal voor hen geschreven door de bekroonde Vlaamse componist Piet Swerts.

Marcel Ponseele was de allereerste musicus die in de jeugdjaren van Piet Swerts zijn compositie Cappriccio voor hobo en orgelpositief creëerde. Hoewel het werk van deze avond een hele nieuwe creatie is, gaat Swerts toch in dialoog met de Gran Partitia door de manier waarop Mozart zijn motieven schreef en hanteerde te herbekijken en zelf te verwerken.

Bestel je tickets voor Klassiek Leeft Vurig op 24/02/18 via onze webshop - klik hier.

 

 

 

 

   

 Tickets reserveren kan vanaf 23/11/2017 om 8.30 uur

  • Telefonisch bij het CC Scharpoord op het nummer 050 630 430
  • Rechtstreeks aan het onthaal in het CC Scharpoord.