Cultuur
De taalgrens / Brigitte Raskin
01/10/2018 - 22/10/2018 14:00 - 17:00
€ 64
€ 56 (met davidsfonds Cultuurkaart) Inbegrepen: koffie en digitale syllabus

De taalgrens. Of wat Belgen zowel verbindt als verdeelt
Totstandkoming van de Germaans-Romaanse cultuurgrens. Van geografische taalgrens tot sociologische scheiding
Talentellingen en faciliteitengemeenten.
De taalgrens die ons land dwars doormidden deelt, is zoveel meer dan de inzet van een politiek spel. Ze is zowel een geografische grens als een sociologische scheiding. ‘Toch is de Belgische tweedeling geen kwaadaardige kwaal. Ze is een onomkeerbaar en leerrijk geschiedenisverhaal. Dat begint als alle grote verhalen vóór de Romeinen,’ schrijft Brigitte Raskin in de proloog van haar boek De taalgrens.

Brigitte Raskin maakt de actuele situatie van de taalgrens begrijpelijker door ze in een historisch perspectief te plaatsen. Van vóór de Romeinen tot in 1830, van het unitaire tot het federale België, van Gaston Eyskens tot Charles Michel: Raskin zet de geschiedkundige ontwikkelingen uiteen en gaat met u een gesprek aan over haar bevindingen.

Brigitte Raskin liet haar job als leerkracht geschiedenis staan toen ze de AKO Literatuurprijs kreeg voor haar debuut Het Koekoeksjong. Sindsdien is de historica voltijds schrijfster en occasioneel reporter, columniste, recensente, jury- en commissielid. Bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen haar boek De taalgrens.

Praktisch
Data: ma. 1, 8, 15 en 22 okt. van 14 tot 16 uur
Org.: i.s.m. Davidsfonds Knokke, Cultuurcentrum Scharpoord en vtbKultuur


locatie
Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300
Knokke-Heist